İzmir Körfezi’ndeki Balık Ölümleri Araştırılıyor

## İzmir Körfezi'nde Balık Ölümü: Dokuz Eylül Üniversitesi Bilim İnsanları Araştırıyor

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü'nden bilim insanları, İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri ve kötü kokunun nedenlerini araştırmak için harekete geçti. "Koca Piri Reis Araştırma Gemisi" ile Körfez'e açılan ekip, Balçova İnciraltı'ndan Karşıyaka'nın Bostanlı hattının doğusuna kadar uzanan iç körfezde 11 noktadan numune aldı.

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Nil Kula Değirmenci, "Körfezin son durumu ve balık ölümlerinin nedenlerini belirlemek için su ve sediman örnekleri topladık. Bu olayların ardında deniz kirliliği, arıtma tesisinden kaynaklanan sorunlar, denize çöp atılması, derelerin taşması, ısı değişimleri, yetersiz dip akıntıları veya farklı bir etken olabilir. Hatta yakın zamanda yaşanan İzmir yangınlarının da bir etken olmuş olabileceğini düşünüyoruz. Bilimsel verileri analiz ederek kesin nedeni 2-3 hafta içinde belirleyeceğiz." dedi.

Çalışmada Prof. Dr. Değirmenci'nin yanı sıra Öğr. Gör. Dr. Janset Kayaalp, Araş. Gör. Dr. Tarık İlhan, Dr. Öğr. Üyesi Nuran Özlem Yıldız, Prof. Dr. Şengül Beşiktepe, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Alyürük, Dr. Mustafa Bilgin, Doç. Dr. Canan Eronat, Doç. Dr. Banu Bitlis Yiğit ve Dr. Burcu Omuzbüken ile öğrenciler yer aldı.

DEÜ'den deniz kimyası uzmanı Dr. Hakan Alyürük, ilk tespitlere göre Körfez'in sıcaklığının 28 derece civarında olduğunu ve tuzluluğun ise yüzde 39-40 seviyelerinde olduğunu belirtti. Ancak, oksijen seviyesinin 4 miligram/litre altında olduğunu ve bu değerin 2005-2015 arası değerlere göre daha düşük olduğunu ekledi.

DEÜ'den deniz biyoloğu Dr. Janset Kayaalp ise, "İzmir Körfezi'nde son 1 yıldır gözle görünür bir renk değişimi ve 'Polykrikos hartmanni' adı verilen bir dinofilegellat türünün baskın hale gelmesiyle fitoplankton popülasyonunun değiştiğini gözlemliyoruz. Bu durum kırmızı renk değişimine neden oluyor. Körfezin en iç kısımlarında ise plankton hücrelerinin aşırı üremesi ve ölümleri, oksijen seviyesinin minimum düzeylere inmesine ve koku problemine yol açıyor." açıklamasını yaptı.

Araştırma sonuçlarının 2-3 hafta içinde açıklanması bekleniyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Çevre Sağlık Güncel Haberler

Benzer Videolar