İzmir Körfezi’nde Deniz Yosunları Artışı: Kirlilik ve Mevsimsel Etkiler
İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı sahilinin bazı kısımları, suda bulunan azot ve fosfor seviyelerindeki artışın yol açtığı deniz yosunları nedeniyle yeşil bir renk aldı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın, körfeze giren su miktarındaki artışın yosunların mevsimsel olarak artmasına neden olduğunu belirtti. Prof. Dr. Taşkın, "Kış mevsiminde bir miktar azalma gözlemlenebilir ancak ilkbahardan itibaren tekrar yüksek bir artış yaşanacaktır" dedi.
Bostanlı sahilinde, kıyıya yakın bölgeler, suda artan azot ve fosfor seviyelerine bağlı olarak oluşan deniz yosunlarıyla kaplandı. Kirlilik nedeniyle ortaya çıkan ve mevsimsel değişimlerle artan yosunlar, İzmir Körfezi'nde yaygınlaştı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın, İzmir iç körfezine atık ve deşarj sularıyla, derelerden gelen besleyici elementlerin su yosunlarının çoğalmasına neden olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Taşkın, iç körfez kıyılarındaki yosunların yılda birkaç kez ortaya çıkabildiğini söyledi.
'YOSUNLAR EKOSİSTEMİ DENGELİYOR'
Prof. Dr. Taşkın, yosunların deniz ekosisteminin dengesini sağladığını vurguladı. "Yosunlar bir dönem kıyıdan toplanmıştı. Toplanmaları sonucu iç körfezde fitoplankton artışı yaşandı ve balıkların solungaçlarını tıkayarak ölümlerine sebep oldu. Bu makro yosunları körfezde görmek istemesek de, bu dönemde buraya gelen besleyici elementleri ve kirliliği düzenlemeleri açısından faydalı oldukları söylenebilir." dedi.
'KIŞIN AZALACAK, İLKBAHARDA YİNE ARTACAK'
Yosunların insanlara zararı olmadığını belirten Prof. Dr. Taşkın, "Görsel olarak kirlilik oluşturuyorlar. Aşırı yosun artışı ekosisteme zarar veriyor. Yaz sonunda öldüklerinde parçalanmaları sırasında oksijen kullanılıyor, karbondioksit üretiliyor. Hem oksijensiz bir ortam oluşuyor hem de öldükleri yerde dipte çamursu bir yapı oluşuyor ve ortamda koku oluşabiliyor. Burada yapılabilecek en önemli şey karasal girdiyi, deşarj ve atık suları tamamen kesmek ve sonrasında tarama yöntemiyle dipteki sedimenti toplayıp, karasal ortamda bir bertaraf çalışması yapmak. Besleyici element ve kirli su girdisi engellenirse zaten fırsatçı yosunlar da ortamdan yavaş yavaş çekileceklerdir" ifadelerini kullandı.
Bazı yosunların fırsatçı ve toleranslı türler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Taşkın, şunları ekledi:
"Körfeze girdi oldukça yosunlarda da mevsimsel olarak artış gözlenebilir. Kış mevsiminde biraz azalma olsa da ilkbahardan itibaren yine yüksek bir artış olacaktır. Çünkü yosunlar sporlarla ürüyorlar. Kıyıdan toplasanız dahi sporları suda bulunuyor ve koşullar uygun olduğunda yeniden hızlı bir artışla gelişerek ortamı kaplayabiliyorlar."
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel