İzmir Körfezi’nde Balık ve Midye Ölümleri Tespit Edildi

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan, İzmir Körfezi'nde yaşanan kötü koku ve balık ölümleriyle ilgili endişe verici bir açıklama yaptı. Doğan, sadece balıkların değil, midyeler de dahil olmak üzere çok sayıda türden bireyin yok olduğunu belirtti.

20 Ağustos'ta Bayraklı ilçesi Turan Sahili'ne ölü balıkların vurması ve kötü koku sorununun gündeme gelmesi üzerine, kirliliğin kaynağının belirlenmesi ve önlenmesi için çalışmalar başlatılmıştı. EÜ Su Ürünleri Fakültesi uzmanları, "İzmir Körfezindeki Balık Ölümleri ve Kötü Kokunun Nedenlerinin İncelenmesi" başlıklı bir rapor hazırladı.

Prof. Dr. Doğan, körfezde daha önce bu ölçekte bir tür ve birey kaybı yaşanmadığını, deniz dibindeki canlılığın da önemli ölçüde azaldığını vurguladı. Denizin sadece balıklardan oluşmadığını belirten Doğan, diğer canlıların durumunu incelemek için örnekler aldıklarını söyledi.

Doğan, "Kıyıya yakın bölgelerde aldığımız örneklerde, midyelerin tamamen öldüğünü, tek bir canlı bireye bile rastlamadığımızı tespit ettik. İç körfezde ise yıllardır izleme yaptığımız bir noktada geçen yıl 19 türe ait 1486 birey belirlemiştik, ancak bu yıl sadece 4 türe ait 7 birey var. Bu durum gerçekten çok çarpıcı." dedi.

Doğan, ölümlerin önlenmesi için kısa vadede havaların soğumasının tek umut olduğunu ifade etti. "Havalar soğudukça canlıların metabolik faaliyetleri ve oksijen ihtiyaçları azalırken, suyun oksijen tutma kapasitesi artıyor. Ayrıca iç körfezde sıkıntının yoğun olduğu bölgelerin güçlü bir şekilde havalandırılması, balıkların ve diğer canlıların hayatta kalmasına katkı sağlayabilir." diye belirtti.

Doğan, orta körfezin de çok kirli olmasının, canlıların iç körfezden dış körfeze kaçışını engellediğini ve bu durumun balık ölümlerini artırdığını düşündüklerini açıkladı. "Önceki yıllarda sıkıntı sadece iç körfezdeydi. Canlılar dış körfeze doğru giderken orta körfezde rahatlıyordu. Ancak şimdi orta körfez de kirletildiği için körfezi terk etmek isteyen balıklar daha da sıkıntılı bir ortamla karşılaşıyor ve ölümler artıyor." diye konuştu.

Su Ürünleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Tolga Dinçer, balık ölümlerinin iç körfezdeki kirlilik kaynaklı olduğunu, alınan numunelerde mikrobiyolojik veya paraziter bir bulguya rastlanmadığını ve bunun oksijen eksikliğini gösterdiğini belirtti.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise İzmir Körfezi'ndeki soruna karşı duyarlı olduklarını ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmalara bilimsel katkı sunmaya devam edeceklerini bildirdi.

Ege Üniversitesi Teknoloji Sağlık Güncel Körfez Çevre İzmir

Benzer Videolar