İzmir Körfezi İçin Acil Eylem Planı Hazırlıkları Başladı
İzmir Körfezi'nin canlanması için başlatılan "İzmir İçin Nefes Projesi"nin hazırlıkları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde yapılan bir toplantıda masaya yatırıldı.
22 Ağustos 2024'te İzmir Körfezi'nde yaşanan toplu balık ölümleri, kirlilik ve rahatsız edici kokular nedeniyle bölgede incelemeler başlatılmıştı. Deniz suyundan alınan numunelerin analizi sonucunda balık ölümlerinin, su sıcaklığındaki artış, kirlilik ve yetersiz oksijen seviyesi nedeniyle gerçekleştiği saptandı. Yapılan analizlerde, atık su kaynaklı amonyak miktarının normal değerlerin 50 katına ulaştığı tespit edildi. Körfez'deki oksijen seviyesinin 6 miligramlitre olması gerekirken, 1,8'e hatta bazı noktalarda sıfıra kadar düştüğü laboratuvar sonuçlarında belirlendi.
İDARİ CEZA VE SUÇ DUYURUSU
22-23 Ağustos 2024 tarihlerinde Çiğli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ile Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri'nde yapılan denetimler sırasında, "Çevre mevzuatında belirtilen standartların üzerinde" kirlilik taşıyan atık suyun İzmir Körfezi'ne deşarj edildiği tespit edildi. Bunun üzerine İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü'ne 1 milyon 858 bin 610 TL idari ceza uygulandı ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
BİLİM KURULU ÜYELERİNDEN İNCELEME
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Bakan Kurum, bölgeye giderek 35 akademisyenden oluşan Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte denizde incelemeler yaptı. 7 Ekim'de Bilim Kurulu üyeleri, 15 maddeden oluşan "İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı"nı kamuoyuna açıkladı ve Körfez'de atılması gereken adımları, ilgili kurum ve kuruluşların yapması gerekenleri detaylı olarak belirledi.
İZMİR'DE 2 GÜNLÜK ÇALIŞTAY
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, 12 Kasım'da başlayan ve 2 gün süren bir çalıştay düzenledi. Çalıştaya Büyükşehir Belediyesi, ilgili kurum ve kuruluşlar ile Bilim Kurulu üyeleri katıldı. Çalıştayın ilk gününde "İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı" kapsamında bugüne kadar kurumların yürüttüğü çalışmalar ele alındı ve gelecekte yapılacak çalışmalar değerlendirildi.
BAKANLIKTAN TEDBİRLER
13 Kasım Çarşamba günü düzenlenen toplantıda, Bilim Kurulu üyeleri bugüne kadar İzmir Körfezi'ne ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında sunum yaptı ve "İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı" kapsamında yapılacak çalışmalar ele alındı. Toplantıda ayrıca, bakanlık tarafından yürütülecek olan "İzmir İçin Nefes Projesi" hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Bu proje ile İzmir Körfezi'nin ekolojik sağlığının korunması, kirlilik kaynaklarının tespiti ve iklim değişikliğinin etkilerinin belirlenmesi hedefleniyor. Bakanlık, iklim değişikliği senaryoları çerçevesinde Körfez ekosistemine yönelik uzun vadeli koruma stratejileri geliştirecek ve gerekli önlemleri alacak.
Haber ANKARA,
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Yerel Yönetim Bilim Kurulu Körfez Sağlık Güncel Çevre İzmir"