DOLAR 34,0675 0.01%
EURO 38,1654 0.66%
ALTIN 2.830,681,01
BITCOIN 21135703.21381%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İzmir Depremiyle Hayatını Kaybeden İkizlerin Annesi Kütüphane Açtı
15 okunma

İzmir Depremiyle Hayatını Kaybeden İkizlerin Annesi Kütüphane Açtı

ABONE OL
Ağustos 8, 2024 11:38
İzmir Depremiyle Hayatını Kaybeden İkizlerin Annesi Kütüphane Açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

15 yaşındaki ikizler Sayra ve Çınar Alpgündüz’ün annesi Tülin Batmaz, 30 Ekim 2020’deki İzmir depreminde kaybettiği çocuklarının anısını yaşatmak için kurduğu Sayra ve Çınar Vakfı ile Mardin’in Mazıdağı ilçesindeki Kemerli İlkokulu ve Ortaokulu’nda 6’ncı kütüphaneyi açtı. Bu kütüphane, vakfın daha önce İzmir’in Kemalpaşa ve Bornova ilçelerinde açtığı 5 kütüphanenin ardından ilk kez şehir dışına taşındı.

Batmaz, 8 farklı köyden gelen ve taşımalı eğitim gören öğrencilere kitaplarla buluşturmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. “Sayra ile Çınar, bir ışık yolu tuttu. Bu ışığı, İzmir’den Mardin’e tutmak çok gurur vericiydi” dedi.

Vakfın kuruluş hikayesini anlatan Batmaz, İzmir’de meydana gelen depremde Rızabey Apartmanı’nın enkazında hayatını kaybeden ikizlerinin anısını yaşatmak için “İyilik ikizim” hareketini başlattığını ve daha sonra bu hareketi Sayra ve Çınar Vakfı’na dönüştürdüğünü söyledi.

“Bize ulaşıp ‘Hiç kitabımız yok, bize kitap gönderin’ dediler. Biz de ‘Sadece kitap göndermeyelim, kütüphane yapalım’ diyerek yola çıktık. Okulun bahçesinde metruk bir bina vardı. Tamamen bakımsız ve oldukça kötü bir durumdaydı. Binanın içi ve dışına tadilat yaparak yaş grubuna göre 2 ayrı kütüphane oluşturduk. 8 köye bir kütüphane yapmış olduk.” diye ekledi.

Kütüphane açılışının 23 Nisan 2024’te gerçekleştiğini belirten Batmaz, 2023 yılında açmayı planladıklarını ancak 6 Şubat depremi nedeniyle açılışın bir yıl gecikmeli olduğunu belirtti.

Batmaz, Mardin’de kütüphane kavramını bilmeyen öğrencilerin olduğunu ve köy okullarında okuyan birçok çocuğun çok fazla kitap okunmayan bir ortamda yetiştiğini söyledi. Öğrencilerin birçoğunun Sayra ve Çınar’ı tanımadığını da ekleyerek, “300 öğrenciden ‘Sayra ve Çınar’ bir kitap adı mı’ diye soranlar oldu. Her kütüphanenin açılışı öncesi Sayra ve Çınar’ın hikayesini anlatan bir öz geçmişi kapıya asıyoruz. Çünkü onlar geleceği parlak iki gençti. Türkiye’nin ve dünyanın böyle gençlere ihtiyacı var. Kendilerine bir hedef koymaları açısından onları tanımaları önemliydi. Çok etkilenip, bana ‘Siz anneleri misiniz?’ diye sordular. Ben de anneleri olarak onların bana böyle bir misyon bırakmasından dolayı çok gururluyum. İyi insanların çoğalmasına ihtiyaç var ki biz daha çok çocuğa ulaşalım.” dedi.

Batmaz, kütüphane için 3 bin 500 kitap topladıklarını ve İzmir’deki Türkçe öğretmenlerinin desteğiyle çocuklara uygun yaş gruplarına göre kitapları ayrıştırdıklarını belirtti. Ayrıca, vakfın çocukların eğitimine öncelik verdiğini vurgulayarak, “Sayra ve Çınar’ın sahip olduğu koşullara Türkiye’de bütün çocuklar sahip olamayabiliyor. Amacım, her çocuğu mutlak bir standarta getirebilmek. Hiç kitabı olmayan çocuklara böyle bir eğitim ışığı sunmak muhteşem bir duygu. Çünkü çocuklar kitaplara dokunmak istediler, okumak istediler, açıp defalarca içine baktılar. Sayra ile Çınar, bir ışık yolu tuttu. Bu ışığı, İzmir’den Mardin’e tutmak çok gurur vericiydi. Geçen sene ilk 6 ayda 30 öğrenci okuttuk. Şu an vakfımıza başvurular bini aştı. Sadece maddi değil, farklı desteklerde bulunuyoruz. Çocuklara staj imkanı sağlıyor onlara sosyo-ekonomik düzeyde de destek veriyoruz. Bundan sonra da en az 10 kütüphane yapacak kitabımız var.” dedi.

img

Dakikalarca dövdükleri şahsı arabaya atıp kaçırdılar

img

Borç kıskacındaki belediyeler, 3 bakanlığın kapısını çaldı

img

Sokak röportajı ile atasözleri testi: Üsküdar’da ilginç cevaplar

Mazıdağı Mardin Çocuk İzmir Eğitim Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP