İzmir Deprem Tehlikesi: 30 Bin Artçı Sarsıntı ve Tehlikeli Faylar

İzmir'de yaşanan 30 Ekim 2020 depreminin 4. yıl dönümüne yaklaşırken, DEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgedeki zemin aktivitesinin devam ettiğini ve 30 binden fazla artçı deprem yaşandığını belirtti. Sözbilir, İzmir'in 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip 4 önemli fayı olduğunu vurgulayarak, "Tuzla fayı, Gülbahçe fayı, Seferihisar fayı ve İzmir fayı, İzmir için en büyük deprem tehlikesini oluşturuyor" dedi. Bu fayların il merkezine yakınlığı, olası bir depremde ciddi can ve mal kaybına yol açabileceğini gösteriyor.

Prof. Dr. Sözbilir, İzmir'de karada 17 diri fay ve denizde de benzer sayıda fay bulunduğunu, bu fayların 7.2 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini söyledi. Özellikle Tuzla fayının 2 bin yılda bir deprem ürettiğini ve bu sürenin dolduğunu belirten Sözbilir, bu fayın deprem üretme olasılığının yüksek olduğunu ifade etti.

OLASI BİR DEPREMİN SONUÇLARI ÇOK AĞIR

Sözbilir, İzmir'in doğal afetlere karşı hazırlıklı olmadığını vurgulayarak, DEÜ'nün faylar, zemin davranışı ve yapı stoğu üzerine çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Büyükşehir Belediyesinin de yapı stoğu konusunda çalışmalar yürüttüğünü, ancak bu çalışmaların tüm ilçeleri kapsaması gerektiğini söyledi. DEÜ'nün deprem master planları üzerinde çalıştığını ve İzmir'in deprem bilişim sistemini oluşturduğunu belirten Sözbilir, bu sistemin, faylar, zemin ve yapı stoğu bilgileriyle birleştiğinde olası deprem senaryolarını ve kentsel dönüşüm yol haritasını ortaya koyacağını açıkladı.

'2 BİN YILDA BİR DEPREM ÜRETEN TUZLA FAYI SÜREYİ DOLDURMUŞ'

Prof. Dr. Sözbilir, Tuzla fayının 2 bin yıllık deprem üretme aralığını doldurduğunu ve bu nedenle deprem riskinin arttığını belirtti. DEÜ'nün fayları incelediğini ve Tuzla fayının son depremini 2 bin yıl önce gerçekleştirdiğini, bu nedenle yeniden deprem üretme olasılığının yüksek olduğunu tespit ettiğini ifade etti.

'DEPREM MASTER PLANLARI HAZIRLANIYOR'

Prof. Dr. Sözbilir, İzmir'in doğal afetlere karşı hazırlıklı olmadığını vurguladı. DEÜ'nün faylar, zemin davranışı ve yapı stoğu üzerine çalışmalar yürüttüğünü ve Büyükşehir Belediyesinin de yapı stoğu konusunda çalışmalar yaptığını belirtti. Ancak bu çalışmaların tüm ilçeleri kapsaması gerektiğini ifade etti. DEÜ olarak deprem master planları üzerinde çalıştıklarını ve İzmir'in deprem bilişim sistemini oluşturduklarını belirten Sözbilir, bu sistemin faylar, zemin ve yapı stoğu bilgilerini birleştirmesiyle olası deprem senaryolarını ve kentsel dönüşüm yol haritasını ortaya koyacağını açıkladı.

'DEPREM BİZDEN HIZLI İLERLİYOR'

Prof. Dr. Sözbilir, Türkiye'nin deprem konusunda geride kaldığını belirterek, "Deprem bizden hızlı ilerliyor. Fayları incelerken bile depremler meydana geliyor. Bu durum, çok acele etmemiz ve depremi önceden yakalayıp önlem almamız gerektiğini gösteriyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dokuz Eylül Üniversitesi Hasan Sözbilir Doğal Afetler Deprem Güncel Sağlık Yaşam Eylül İzmir

"
Benzer Videolar