İzmir, 2021’den Bu Yana En Yağışlı Aralık Ayını Geçirdi
İzmir, 2023 aralık ayında metrekareye 197,9 kilogram yağış alarak, 2021'den bu yana en yüksek yağış miktarına ulaştı. Ancak, barajlardaki doluluk oranları geçen yılın gerisinde kalmaya devam ediyor.
İzmir, geçtiğimiz sonbaharda yetersiz yağış almasına rağmen, 2021'den beri en yağmurlu Aralık ayını yaşadı. Ancak bu artış, şehrin su ihtiyacını karşılayan barajlardaki su seviyelerini istenen düzeye taşımaya yetmedi.
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, İzmir'de Aralık ayı yağışları hem uzun yıllar ortalamasını hem de geçen yılı aştı.
Uzun yıllar ortalaması metrekareye 145,9 kilogram olan Aralık ayı yağışı, 2023'te 116,1 kilogram iken, 2024'te 197,9 kilograma yükseldi. Bu, uzun yıllar ortalamasına göre %35, 2023'e göre ise yaklaşık %70'lik bir artış anlamına geliyor.
Metrekareye 230,6 kilogram yağışla 2021 yılından bu yana en yüksek Aralık ayı yağışı İzmir'de kaydedildi.
Barajlardaki Su Seviyeleri
Kurak bir sonbahar geçiren ve kışa yağmurla başlayan İzmir'de, Aralık yağışları barajlardaki su seviyelerini istenen düzeye çıkarmadı.
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin 9 Ocak tarihli verilerine göre, tüm barajlardaki doluluk oranları, önceki yılın aynı dönemine kıyasla daha düşük seviyelerde kaldı. Örneğin; Tahtalı Barajı'ndaki doluluk %29'dan %12'ye, Balçova Barajı'ndaki %36'dan %23'e, Güzelhisar Barajı'ndaki %71'den %65'e, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'ndaki %29'dan %19'a ve Ürkmez Barajı'ndaki %26'dan %18'e geriledi.
Şehrin su ihtiyacının neredeyse yarısını karşılayan ve son yıllarda en düşük seviyelerini gören Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesi, Aralık başında %10'a kadar düşmüş, ancak yağışlarla kısmen yükselmiştir.
"Yağışların Devam Etmesi Bekleniyor"
İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, Aralık ayının yağışlı geçmesinin kuraklığın sona erdiği anlamına gelmediğini belirtti.
Barajların yeniden dolmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Tağıl, şunları ekledi: "Yoğun yağışlar tam olarak yeterli olmasa da, sızma yoluyla barajların dolmasına katkıda bulunur. İzmir'in yoğun yeraltı suyu kullanan bir şehir olduğunu unutmamak gerekir. İzmir'in içme suyunun %52'si yeraltı, %48'i ise yüzeysel kaynaklardan sağlanmaktadır. Güney İzmir büyük ölçüde yüzeysel kaynaklara bağlıdır ve Tahtalı Barajı en önemli su kaynağıdır. Yüksek nem oranı nedeniyle yağışlı havanın sürmesi bekleniyor. Ancak son iki yıldaki düşük yağış ve yüksek yaz sıcaklıkları, yeraltı su seviyelerinin dengelenmesini zorlaştırıyor."
Kaynak: AA / Halil Fidan