İstanbul’un Su Savunma Korkusu: 102 Günlük Su Kaldı

İstanbul'un su kaynaklarının durumu endişe verici bir noktaya ulaştı. Kurak ve yağışsız geçen yaz aylarının etkisiyle 10 barajın doluluk oranı %37,64'e geriledi. Bu oran, günlük su tüketimi dikkate alındığında yalnızca 102 günlük su rezervine denk geliyor. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, durumun ciddiyetine dikkat çekerek, "İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranları, yaz aylarının kurak geçmesiyle son yıllardaki en düşük seviyelerine indi" dedi.

İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan barajlar arasında en düşük doluluk oranına sahip olan Kazandere Barajı, %5,31 ile dip seviyeye geriledi. Kuraklığın etkisiyle barajın kuruyan kısımlarında otlar çıktı ve hayvanlar bu alanda otlamaya başladı. Trakya'dan İstanbul'a su sağlayan Kazandere, Pabuçdere ve Istrancalar barajlarındaki doluluk oranları da oldukça düşük seviyelerde.

'YAĞIŞLARDA DA AZALMA VAR'

Prof. Dr. Tecer, "İstanbul'u besleyen barajlardaki doluluk oranları ciddi şekilde düştü. Sadece barajlardaki su seviyesinin düşmesi değil, yağışlarda da önemli bir azalma söz konusu. Son 10 yıllık yağışlara baktığımızda, 2024 yılında metrekareye 450 kilograma kadar bir düşüş yaşandığını görüyoruz. Bu oran, 10 yıl önce 860 kilogram civarındaydı." diye belirtti.

'GÜNLÜK 3,9 MİLYON METREKÜP SU TÜKETİMİ VAR'

Yağışların azalmasına rağmen su tüketiminin artması endişe verici bir durum. Prof. Dr. Tecer, "İstanbul'da su tüketiminde de artış gözleniyor. İSKİ verilerine göre, günlük su tüketimi 2,5 milyondan 3,9 milyon metreküpe yükseldi. Hem yağışlardaki azalma hem de su tüketimindeki artış, su rezervleri üzerinde ciddi baskı oluşturuyor. Önümüzdeki kış aylarında yağışların artması bekleniyor ancak mevcut doluluk oranları ile İstanbul'un günlük su tüketimini baz aldığımızda, 102 günlük bir suyu kaldı demektir." dedi.

'SUYUN TÜKETİMİMİZİ TASARRUFLU BİR HALE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ'

Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, bireysel olarak suyun tasarruflu kullanılmasının önemini vurgulayarak, "Kurak koşullara ve su sıkıntısının yaşayacağı günlere adapte bir yaşam biçimi geliştirmemiz lazım. Bunu çocukluk çağından itibaren okul müfredatlarına da koyarak, bireysel olarak su tüketimimizi tasarruflu bir hale dönüştürmeliyiz. Kurumsal olarak da ilgili kurum ve kuruluşların su kaynaklarını doğru yönetmesi gerekiyor. Özellikle İstanbul ve büyük şehirlerde bahçe sulama, bitki sulama, araç yıkama gibi yoğun su tüketen faaliyetlerin geri kazanılmış sularla tedarik edilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Sonbahar ve kış aylarında yağışların mutlaka olacağını belirten Tecer, "Tabii yağışın olacağını bekliyoruz. Ancak bu koşullar devam ederse dediğimiz gibi günlük 3 milyon metreküplük su tüketilen bir metropolde mevcut doluluk oranları ile 102 gün sonra sular bitecek anlamına gelir." diye belirtti.

İSKİ internet sitesindeki verilere göre, İstanbul'un suyunun sağlandığı barajlardaki doluluk oranı yüzde 37,64 olarak ölçüldü. Barajlardaki doluluk oranları şöyle:

Ömerli: 29,63

Darlık: 42,5

Elmalı: 56,04

Terkos: 54,03

Alibey: 8,46

Büyükçekmece: 40,24

Sazlıdere: 47,49

Istrancalar: 18,01

Kazandere: 5,31

Pabuçdere: 19,21

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hava Durumu İstanbul Güncel Sağlık Tarım Çevre Yaşam

"
Benzer Videolar