DOLAR 34,1101 0.06%
EURO 37,9966 0.24%
ALTIN 2.817,600,06
BITCOIN 20621563.25258%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzman isim uyardı: İstanbul’da yaygınlaşan Asya Kaplan Sivrisineği !!

 

Doç. Dr. Necla Birgül İyison, uyardı.  Asya kaplan sivrisineğinin ısırdığı kişilerde yarattığı etkiye ilişkin, şu detayları verdi:Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necla Birgül İyison, İstanbul’da yaygın görülen ve yumurtalarını sığ sulara bırakan Asya kaplan sivrisineğinin ısırdığı kişilerde alerjik reaksiyona yol açabildiğini belirterek, buna karşı belediyelerin ilaçlamaları artırmalarını, vatandaşların da balkon ve bahçelerinde su bırakmamaya dikkat etmelerini önerdi. Asya kaplan sivrisineğine karşı uzun vadeli ve etraf dostu bir çözüm geliştirmek için çalışmalar yürüten İyison, bu türün Türkiye’deki popülasyonu ve özelliklerine dair değerlendirmelerde bulundu.

 

İstanbul'da Asya kaplan sivrisineği alarmı! İki ilçeye dikkat çekip vatandaşları uyardı | Haber 06 - Son Dakika Ankara Haberleri

Asya kaplan sivrisineğine karşı uzun vadeli ve etraf dostu bir çözüm geliştirmek için çalışmalar yürüten İyison, bu türün Türkiye’deki popülasyonu ve özelliklerine dair AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.Asya kaplan sivrisineğine yönelik gerçekleştirdikleri çalışmalardan da bahseden İyison, “Genellikle sivrisineklere karşı aynı ilacın uzun süre kullanılması bu ilaca karşı direnç geliştirmelerine niçin olmaktadır. Bu nedenle sivrisineklerin ilaçlara bağışıklık kazanma yollarını moleküler düzeyde çalışıyoruz. Bu sayede etkili bir teknik geliştirip daha çok yayılmalarına mani olmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Yeni tehlikenin adı: Asya kaplan sivrisineği - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber

Doç. Dr. İyison, Asya kaplan sivrisineğinin giysilerin üstünden ısırabildiğini, nematod, parazit ve virüs taşıyabildiği için “sarıhumma” “dang humması”, “zika”, “chikungunya”, “Batı Nil virüsü” gibi rahatsızlıkların taşınmasında etkili bulunduğunu fakat bu hastalıklara dair hemen hemen bizim ülkemizde bir olaya rastlanmadığını anlatım etti.Bu türün yumurtalarını su birikintilerine bıraktığına işaret eden İyison, şu şekilde konuştu:”Yumurtalarını genellikle sığ sulara bırakıyorlar ve oradan yayılıyorlar. Dereler, aleni alandaki su birikintileri, su kanalları, bidonlar, havuzlar bu sivrisineklerin yumurtalarını bırakabileceği bölgeler arasında. Yumurtalar zaman içinde gelişiyor, gelişmelerinin sonrasında onlar da yeniden yumurta bırakıyorlar. Uygun koşullarda 1 hafta içinde çoğalabilirler. Bir kerede aşağı yukarı 50 yumurta bırakabiliyorlar.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP