İstanbul’da Üniversite Dolandırıcılığı: 700 Bin Dolar İle 9 Şüpheli Yakalandı

Türkiye'deki üniversitelere sınavsız giriş veya yatay geçiş vaadiyle İran'dan İstanbul'a getirilmiş kişiler, yaklaşık 700 bin dolarlık bir dolandırıcılığa uğramış. Bu olayla bağlantılı olarak 9 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin Beylikdüzü'nde kurdukları danışmanlık şirketini yurt olarak kullanarak dolandırdıkları kişileri burada ağırladıkları tespit edildi. Gözaltına alınan 7 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İstanbul'da bazı İran vatandaşları, Türkiye'deki üniversitelere kaydolma vaadiyle dolandırıldıklarını iddia ederek emniyete başvurdu. Mağdurların şikayeti üzerine polis tarafından başlatılan soruşturma sonucunda şüphelilerin, Türkiye'deki prestijli üniversitelerin Tıp ve Mühendislik gibi bölümlerine sınavsız giriş veya yatay geçiş yapılabileceği vaadiyle kişileri kandırdıkları belirlendi. Şüphelilerin, İran'da zengin ailelerle bağlantı kurarak öğrenci ve ailelerini Türkiye'ye getirdikleri ve yurt olarak kullandıkları evlerde ağırladıkları ortaya çıktı. Şüphelilerin öğrencileri normal sınavlara soktukları ve internet üzerinden sınav sonuçlarını sorgulamak için kullanılan şifreleri alarak, öğrenci başarılı olursa kendileri yapmış gibi para aldıkları öğrenildi. Öğrencinin sınavı kazanamaması durumunda ise "Bu sene kontenjanlar doldu. İnşallah seneye yapacağız" diyerek yine bir miktar ücret alıp öğrenciyi geri gönderdikleri tespit edildi.

9 ŞÜPHELİ YAKALANDI

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nın izniyle yaklaşık 3 ay süren teknik ve fiziki takip sonucunda şüphelilerden 13'ünün İranlı, 2'sinin ise Türk olduğu belirlendi. Yaklaşık 700 bin dolarlık dolandırıcılığın gerçekleştiği tespit edilen şebekenin 6 üyesinin yurt dışında olduğu belirlenirken, Türkiye'de bulunan 9 şüphelinin yakalanması için operasyon düzenlendi. İstanbul ve Ankara'da tespit edilen adreslere eş zamanlı baskınlar yapan polis, 9 şüpheliyi gözaltına aldı.

Asayiş Şube Müdürlüğünde işlemleri yapılan şüphelilerin suçlamaları kabul etmedikleri öğrenildi. Mahkemeye sevk edilen şüphelilerden 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, 7 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Uluslararası İlişkiler Dolandırıcılık Operasyon Güvenlik İstanbul Türkiye 3-sayfa Eğitim Güncel Hukuk İran Suç

"
Benzer Videolar