İstanbul’da Son 5 Yılda 900 Bin Kişiye Ücretsiz Kanser Taraması Yapıldı
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, son beş yılda yaklaşık 900 bin kişiye ücretsiz kanser taraması hizmeti sağladı. Bu hizmetler, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı koordinesinde yürütülüyor.
İstanbul'un her ilçesindeki İlçe Sağlık Müdürlükleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM), 15 farklı noktada bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanser taramaları sunuyor.
Tarama sonucunda şüpheli kişiler, İlçe Sağlık Müdürlükleri aracılığıyla randevu alarak Tarama Sonrası Teşhis Merkezlerine yönlendiriliyor.
Halk Sağlığı Uzmanı Uzman Dr. Büşra Sandıklı, AA muhabirine verdiği demeçte, Türkiye'de her yıl kutlanan Halk Sağlığı Haftası'nın bu yılki temasının "Sağlığını Erteleme, Harekete Geç" olduğunu belirtti.
Sandıklı, bu dönemde koruyucu sağlık hizmetlerinin ve halk sağlığının önemini vurguladı ve bu alandaki çalışmaların toplumda farkındalık yaratmayı hedeflediğini belirtti.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, kanserin erken teşhisi için çeşitli çalışmalar yürütüyor. Sandıklı, "Dünya Sağlık Teşkilatı'nın önerdiği meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleri için ülkemizde ulusal çaplı bir tarama programı yürütülüyor. Bu kapsamda İstanbul'da tüm vatandaşlarımıza ücretsiz tarama hizmeti sunuyoruz. Tarama sonucunda bir üst basamağa gitmesi gereken kişileri yönlendirerek, tanı ve tedavi süreçlerini sonuna kadar takip ediyoruz," dedi.
Tarama programlarının amacının, sağlıklı bireylerin düzenli aralıklarla takip edilerek, henüz hastalık belirtileri ortaya çıkmadan, erken dönemde hastalığın tespit edilmesi ve böylece yaşam süresi ile kalitesinin artırılması olduğunu açıkladı.
"Pandemiye rağmen yaklaşık 900 bin vatandaşımızın kanser taramasını yaptık," dedi Sandıklı.
İstanbul'da 29 farklı noktada bulunan SHM ve tüm aile sağlığı merkezlerinde rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri taramaları, 15 farklı noktada bulunan KETEM'lerde ise meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanser taramaları yapılıyor. Tüm bu tarama hizmetleri ücretsiz olarak sunuluyor.
Sandıklı, meme kanseri tarama programı kapsamında 40-69 yaş arası kadınların 2 yılda bir mamografi çekimleriyle tarandığını ve gerektiğinde genel cerrahi uzmanına yönlendirildiğini belirtti. Ayrıca her ay kadınların kendi kendine meme muayenesi yapması için danışmanlık hizmeti verdiklerini vurguladı.
"Rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş aralığındaki kadınlara 5 yılda bir HPV/DNA testiyle tarama programları yürütülmektedir. Kalın bağırsak kanseri tarama programı kapsamında 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadın tüm bireylerin 2 yılda bir dışkıda gizli kan testiyle taraması yapılmaktadır. Ayrıca 10 yılda bir kolonoskopi yapılması için bir üst basamak sağlık kurumuna yönlendirme hizmeti sunulmaktadır. İstanbul'da son 5 yılda pandemiye rağmen yaklaşık 900 bin vatandaşımızın kanser taramasını yaptık. Bu oldukça büyük bir sayı," diye ekledi.
Uzman Dr. Sandıklı, kanser taramasının önemini vurgulayarak, Halk Sağlığı Haftası vesilesiyle sağlık koruma, geliştirme ve sağlık için risk oluşturan faktörlerle mücadele etme bilincini toplumda oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Bu sayede hastalıklar meydana gelmeden önlenebilecek veya erken dönemde tespit edilerek toplumun hayat standardı yükseltilebilecek.
Vatandaşların kendilerini sağlıklı hissetseler dahi mutlaka rutin olarak Aile Sağlığı Merkezleri, KETEM'ler ve Sağlıklı Hayat Merkezlerine düzenli aralıklarla başvurmaları gerektiğini belirten Sandıklı, herkese rutin kontrollerini yaptırmalarını tavsiye etti.
Kaynak: AA / Güncel