DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2141167-0.49246%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:27

İKİNDİYE KALAN SÜRE

İstanbul Barosu Başkanı Deprem Anıtı’na Karanfil Bıraktı
16 okunma

İstanbul Barosu Başkanı Deprem Anıtı’na Karanfil Bıraktı

ABONE OL
Ağustos 18, 2024 07:36
İstanbul Barosu Başkanı Deprem Anıtı’na Karanfil Bıraktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

(İSTANBUL) – İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç, 17 Ağustos depreminin 25. yıldönümünde Büyükçekmece Adliyesi önünde bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, Baro Yönetim Kurulu Üyeleri, Bölge Temsilcileri ve avukatlar katıldı. Açıklamanın ardından, avukatlar Avcılar’daki Deprem Anıtı’na giderek 17 Ağustos’ta hayatını kaybeden yurttaşlar anısına karanfil bıraktılar.

Saraç, adliye önündeki basın açıklamasında, yetkilileri bina güvenliği konusunda hassasiyet göstermeye ve görevlerini yerine getirmeye çağırdı. Özellikle adliye binaları ve diğer kamu binalarının güvenliğinin önemini vurguladı.

“25 yıl önce, 17 Ağustos’ta meydana gelen depremde binlerce yurttaşımız hayatını kaybetti, yaralandı ve evsiz kaldı,” dedi Saraç. “Tüm afetlerde yaşamını yitirenleri saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Ülkemiz deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Sadece deprem değil, sel, heyelan, kaya ve çığ düşmeleri, yangın gibi afetlere yol açabilecek pek çok doğa, insan ve teknoloji kaynaklı riskle karşı karşıyayız. Şu anda da maalesef İzmir başta olmak üzere birçok yerde ormanlarımız yanıyor. Afetlere açık bir ülke olduğumuz gerçeğiyle yaşıyoruz ve unutmamalıyız ki; deprem bir doğa olayıdır!”

Saraç, önlemler alınmadığı takdirde afetlere karşı savunmasız kalacağımızı vurguladı. “Bireylerin yaşam ve mülkiyet haklarını korumak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Anayasa’nın koruduğu temel haklar kapsamındadır. Bu hakkı korumak ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını temin etmek, yönetenlerin asli görevlerindendir,” dedi. “Devletlerin tehlike ve riskler karşısında önlem almaya ilişkin pozitif yükümlülükleri vardır.”

Saraç, ülkemizde imar afları ve “İmar Barışı” olarak bilinen yasalar nedeniyle kaçak yapılaşmanın teşvik edildiğini ve afet riski taşıyan binaların sayısının arttığını belirtti. “Ülkemizde kaçak yapılaşmayı teşvik eden, bireyleri imar affı yasa beklentilerine sokan, afet riski taşıyan binaların artmasına yol açan politikalar terk edilmelidir,” dedi.

“Afetlerle mücadele, topyekün bir mücadeledir,” dedi Saraç. “Kamu kurumlarından yurttaşlara kadar herkesin bu mücadelede yeri vardır. Yargı bağımsızlığının sağlanmaması ülkemizde büyük bir sorundur ve bu sorun gittikçe büyümektedir. Depremlere ilişkin cezasızlık politikası terk edilmelidir! Etkin şekilde soruşturulmalı, sorumlular zincirindeki herkes yargı önüne çıkarılmalı, adil şekilde yargılanmalıdır. Deprem nedeniyle yaşadığımız bu afet ve acıların unutulmaması, hukuken sorgulanması ve hak aranması ileride yaşanabilecek benzer acıların doğmaması açısından önemlidir.”

“6 Şubat depreminin büyük acısını yaşadık. Ancak 17 Ağustos’un üzerinden çeyrek asır, 6 Şubat’ın üzerinden 1,5 yıl geçmesine rağmen afet yönetiminde bir yol alınmamıştır,” dedi Saraç. “Artık siyasi iktidar ve kurumlar gereken bütün önlemleri hiç vakit kaybetmeden almalıdır.”

Saraç, bina güvenliğinin önemini tekrar vurguladı. Özellikle kamu binalarının depreme dayanıklı olması gerektiğini belirtti. “Tüm depremlerde görüldü ki bina güvenliği önemlidir. Binaların depreme uygun şekilde yapılması önemlidir. Özellikle insan sirkülasyonunun çok fazla olduğu kamu binalarında bu zorunluluk daha da öne çıkmaktadır,” dedi.

Saraç, İstanbul Barosu olarak tüm adliye binalarının depreme uygun olup olmadığının raporlanması için talepte bulunduklarını belirtti. Büyükçekmece Adliyesi’nin de depremde ağır hasar ve yıkım riski taşıdığı ve mevcut halde kullanılmasının risk teşkil ettiği raporlarla biliniyor. “Sağlam bir binaya taşınma işlemi gerçekleşmemiştir. İşte yaşam hakkını korumakla görevli, yaşam hakkı ihlal edildiğinde yargılamalar yapılan adliye binalarının dahi bu durumda olması maalesef yönetenlerin afetlere karşı gerekli hassasiyeti göstermediğinin, yetkililerin vurdum duymazlığının en açık göstergesidir. Yeni 17 Ağustoslar, 6 Şubatlar istemiyoruz. Deprem bir gerçekliktir. Bu acıları bir daha yaşamak istemiyoruz. Yetkilileri, adliye binaları ve diğer tüm kamu binaları başta olmak üzere bina güvenliği konusunda duyarlı olmaya, görevlerini yapmaya davet ediyoruz,” dedi Saraç.

Basın açıklamasının ardından Saraç, meslektaşlarıyla birlikte Avcılar’daki Deprem Anıtı’na giderek 17 Ağustos 1999’da hayatını kaybeden yurttaşlar anısına anıta karanfil bıraktı.

Kaynak: ANKA / Güncel

İstanbul Barosu Büyükçekmece Filiz Saraç İstanbul Avcılar Deprem İstanbul Hukuk Politika Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP