İstanbul-Aynı hastalıktan 7 çocuğunu kaybetti, şifayı Türk doktorun keşfiyle buldu

Nadir Görülen Bir Hastalığın Tedavisinde Çığır Açan Türk Doktor

Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, tıp dünyasında çığır açan bir keşfe imza attı: Nadir görülen ve bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan 'CHAPLE sendromu'nun tanısını koyup kesin tedavisini geliştirdi. Bu başarısıyla, Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu'nun en prestijli ödüllerinden 'Doğu'nun Yıldızı' ödülüne layık görüldü.

CHAPLE sendromu, ölümcül sonuçlara yol açabilen genetik bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisi on yıllar sürebilirken, Prof. Dr. Özen ve ekibi, 6 yıl gibi kısa bir sürede hem hastalığı keşfettiler hem de uluslararası işbirliği ile bir tedavi geliştirmeyi başardılar.

Geliştirilen ilaç, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı ve CHAPLE sendromlu hastalarda kullanılmaya başlandı. İlaç, hastalara mucizevi bir şekilde fayda sağlıyor ve kısa sürede iyileşme sağlıyor.

Bu keşif, Prof. Dr. Özen'in, nedeni bilinmeyen bağışıklık hastalıklarının kökenlerini araştırmaya ve bu hastalıklara yönelik tanı ve tedaviler geliştirmeye adadığı mesleki hayatının bir sonucu.

Prof. Dr. Özen'in çalışmaları, özellikle CHAPLE sendromundan muzdarip olan ve 7 çocuğunu bu hastalıktan kaybeden Hatice Halil'e ve 6,5 yaşındaki kızına umut oldu. Hatice Halil, yıllarca hastalığının tedavisini ararken, sonunda Prof. Dr. Özen'in keşfi sayesinde hayata tutundu.

Bu hastalığın tedavisi, akraba evliliklerinin sık görüldüğü bölgelerde daha da önem kazanıyor. Prof. Dr. Özen, CHAPLE sendromunun özellikle Doğu bölgelerinde daha sık görüldüğünü belirtiyor.

Prof. Dr. Özen, hastalığın tanısı konmadan önce, hastaların doktor doktor dolaşmak zorunda kaldıklarını ve çoğu zaman tam bir tedavi alamadıklarını vurguluyor. Geliştirdikleri ilacın ise hedefi 12'den vurduğunu ve hastaların tedaviye başladıkları ilk andan itibaren iyileşme gösterdiğini belirtiyor.

Prof. Dr. Özen, bu başarısıyla yalnızca tıp dünyasına önemli bir katkı sağlamakla kalmadı, aynı zamanda birçok hastanın hayatına umut ışığı oldu.

Misilleme korkusu yaşayan İsrail "Çukur"da toplandı

Altının gramı güne yükselişle başladı

Medyaradar adalet bekliyor

MUCİZE GİBİ TEDAVİ

Prof. Dr. Özen'in çalışmaları sayesinde, 7 çocuğunu CHAPLE sendromundan kaybeden ve kendisi de aynı hastalığa yakalanan 45 yaşındaki Hatice Halil ve 6,5 yaşındaki kızı Lara, hayata tutunabildi.

Hatice Halil, yaşadıklarını Demirören Haber Ajansı'na anlattı. Suriye'den gelerek Gaziantep'e yerleşen Halil, yıllarca tedavi için şehir şehir gezdiğini, ancak çare bulamadığını söyledi.

Prof. Dr. Özen ise, geliştirilen ilacın 2023 yılının Ağustos ayında ruhsat aldığını ve hastaların tedaviye başladıkları ilk andan itibaren iyileşme gösterdiğini belirtti.

HASTALARIN ÇOĞU ERKEN YAŞTA ÖLÜYORDU

Prof. Dr. Özen, CHAPLE sendromuna ilişkin araştırmalarına yaklaşık 10 yıl önce başladığını ve hastalığın kökenini 2015 yılında anlayabildiklerini söyledi.

Hastalık, 'CD55 eksikliği' olarak da tanımlanıyor ve hastalar, sadece destek tedavisi alabiliyordu. Çoğu maalesef erken yaşlarda hayatını kaybediyordu. Prof. Dr. Özen, bağışıklık sisteminde anormal çalışma tespit ettiklerini ve buna yönelik bir tedavi geliştirmeye odaklandıklarını belirtti.

ÖLÜMCÜL HASTALIK, YÜZDE YÜZ TEDAVİ EDİLEBİLİR OLDU

Prof. Dr. Özen, ilacın geliştirilmesi için 2019 yılında Amerikan menşeili bir firma ile uluslararası bir çalışma başlattıklarını söyledi. 5 yıl süren çalışmaların ardından, ilaç FDA tarafından onaylandı ve artık CHAPLE sendromunda kullanılan yüzde yüz etkin bir tedavi seçeneği olarak kabul ediliyor.

AKRABA EVLİLİKLERİ HASTALIK SIKLIĞINI ARTIRIYOR

CHAPLE sendromu, bağışıklık hücrelerinin kendi vücuduna saldırmasıyla seyreden bir hastalıktır. Karın ağrısı, ishal, kusma, büyüme gelişme geriliği, sık hastalanma, göz çevresi, bağırsak ve bacaklarda ödem şeklinde kendini gösterir. Ancak ölümcül etkisini damar tıkanıklığı ile kalpte pıhtı oluşturmasıyla gösterir.

Hastalık nadir görülse de, özellikle akraba evliliklerinin sık görüldüğü Doğu bölgelerinde daha fazla rastlanıyor.

ÇARESİZ DENİLEN HASTALIKTA HEDEFİ 12'DEN VURDU

Prof. Dr. Özen, geliştirdikleri ilacın hastalar için büyük bir umut olduğunu söyledi. Hastalık tanısı konmadan önce, hastaların çeşitli uzmanlara başvurmasına rağmen, tam bir tedavi alamadıklarını belirtti. Geliştirdikleri ilacın ise hedefi 12'den vurduğunu ve hastaların tedaviye başladıkları ilk andan itibaren iyileşme gösterdiğini vurguladı.

"YENİ BİR İLAÇ BULMAK YILLAR SÜRÜYOR BİZ 6 YILDA TAMAMLADIK"

Prof. Dr. Özen, Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği yarışmada Eastern Star Award (Doğu'nun Yıldızı Ödülü) almaktan gurur duyduğunu söyledi. Bu ödülü alma sebebinin, insan sağlığına yaptıkları katkılar, önemli bir sağlık problemi üzerine yaptıkları araştırmalar ve çok yüksek kaliteli yayınlar üretmiş olmaları olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özen, hastalığın keşfi, ruhsatlama çalışmaları ve bunların dünyada piyasaya sürülmesi onlarca yıl sürebilirken, 6 yıl gibi kısa bir sürede bu süreci tamamlamayı başardıklarını söyledi.

"BU ÇOCUĞUM ONUN SAYESİNDE YAŞAYACAK"

Hatice Halil, Prof. Dr. Özen'in keşfi sayesinde hayata yeniden başladığını söyledi. "7 çocuğumu bu hastalıktan dolayı kaybettim, bu basit bir şey değil" diyen Halil, "Keşke daha önce bu hastaneye gelseydik, çocuklarım ölmezdi." dedi. "Türk doktorlarına çok teşekkür ediyorum, özellikle de Ahmet Hocaya çok teşekkür ediyorum. Çünkü bize umut oldu. 7 çocuğumu kaybettim ama bu çocuğum onun sayesinde yaşayacak." diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

İstanbul Dünya Sağlık Haberler

"
Benzer Videolar