İsrail'de protestolar sürüyor: Netanyahu bu fırtınadan çıkabilecek mi? | Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, siyasi kariyerinin en büyük buhranlarından birinin içinde. Gazze'de altı İsrailli esirin ölümünün ardından ülkede geniş katılımlı protestolar yaşanırken, Netanyahu, ABD Başkanı Biden'ın hazırladığı ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın tüm tarafları ikna etmek için günlerce mekik dokuduğu anlaşma suya düştü. Başbakanlığı kaybetmemek için koalisyon ortağı aşırı sağcı iki bakanın politikalarını kabul etmek zorunda olduğu öne sürülen Netanyahu'nun son açıklaması şu: "Hiç kimse rehinelerin serbest bırakılması konusunda benden daha kararlı olamaz ancak kimse bana vaaz veremez. Baskılara teslim olmayacağım."

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmanın engellenmesi uyarısında bulundu. Ancak İsrail ordusu, Gazze'nin Mısır sınırındaki Philadelphi koridorunda konuşlanmaya devam ediyor. Bu karar, Financial Times tarafından bildirildi.

Netanyahu'nun 'uzlaşmaz tonu', altı İsrailli rehinenin Gazze'deki bir tünelde ölü bulunması ardından İsrail'de büyük protestolara yol açtı. Protestolar arasında genel grev de yer aldı.

"Geri dönüşü olmayan bir noktada kendini bulabilir"

ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu'nun tutumundan hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Biden, İsrail ile Hamas arasında nihai bir rehine serbest bırakma anlaşmasının ve ateşkesin 'çok yakın' olduğunu söyledi. Ancak İsrailli liderin bu konuda yeterince çaba gösterip göstermediği sorusuna "Hayır" yanıtını verdi.

Sky News Orta Doğu muhabiri Alistair Bunkall, Netanyahu'nun bu fırtınadan yara almadan çıkabileceğini öne sürdü. Ancak Netanyahu'nun uzlaşmayı reddetmesi ve rehinelerin kaderinin tehlikede olması nedeniyle İsrail'in onu asla affetmeyeceği bir noktaya sürüklediğini de belirtti. Netanyahu uzun yıllardır ülkenin lideri olarak birçok fırtına atlattı ancak hiçbiri bu kadar büyük değildi.

11 aydır süren savaşta Netanyahu'nun çıkmazı Haberi Görüntüle

Global Reach'in CEO'su Mickey Bergman, Foreign Policy'de iki önemli noktaya dikkat çekti. Birincisi, Hamas lideri Yahya Sinwar, Gazze'deki rehinelerin acılarından sorumlu. İkincisi, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu onların serbest bırakılmasını sağlayacak güce sahip ancak bunu defalarca kez yapmayı reddetti.

Aralık ayından bu yana, İsrail tarafından alıkoyulan Filistinlilerle rehinelerin takas edilmesi yönünde bir öneri masada. Bu öneri, kalıcı bir ateşkesin de imzalanmasıyla Gazze'deki tüm rehinelerin geri dönmesini sağlayabilir. Ancak Hamas'ın yeni lideri Sinwar, anlaşmada herhangi bir değişikliğe karşı çıkıyor. Netanyahu'nun iddialarına rağmen, askeri baskının Sinwar üzerinde hiçbir etkisi yok. Sinwar, hayatını Gazze ve İsrail hapishanesinde geçirdi.

"Kendi ikbali için tek yolu savaşı sürdürmek"

Netanyahu'nun olası bir rehine anlaşmasının kendi siyasi bekasını tehdit ettiği ve bu nedenle anlaşmaya gerçekten ilgi duymadığı öne sürülüyor. Bergman, "Netanyahu, Holokost'tan bu yana sivil Yahudilerin bir günde yaşadığı en büyük can kaybında başbakandı. Netanyahu'nun siyasi olarak hayatta kalmasının tek yolu savaşı sürdürmek" dedi.

Ancak bazıları Netanyahu'nun şahsi siyasi bekası için değil, devletinin çıkarları için anlaşmaya yanaşmadığını iddia ediyor. The Times'dan Melanie Phillips, bu görüşü savunanlardan biri. Phillips, "Netanyahu'yu eleştirenler onun yalnızca kötü siyasi kaygılarla hareket ettiğini iddia ediyor. Peki Hamas'ın toparlanmasına olanak tanıyacak bir anlaşmaya razı olabileceğini gerçekten düşünüyorlar mı? Bu anlaşmayı kabul etmek, İsrail'i haritadan silme sözü vermiş olan Hizbullah ve İran'ı da harekete geçirir ve daha da güçlendirir. Netanyahu'nun başka bir seçeneği olmadığını görmek için onun hayranı olmaya gerek yok. Hiçbir başbakan böyle bir teslimiyet şartını kabul etmezdi." dedi.

Ancak Melanie Phillips'in düşüncesi dünya kamuoyunda çok desteklenen bir düşünce değil. Ayrıca Phillips'in öne sürdüğü İran ve Hizbullah sebepleri de birçok kesim tarafından eleştiriliyor. Geçtiğimiz ay Habertürk'e konuşan Beyrut Amerikan Üniversitesi'nden Profesör Hilal Khashan, İran'ın hiçbir zaman İsrail'i gerçekten hedef almadığı görüşünde. Son başarısız saldırılar ve Hamas lideri Haniye'nin Tahran'da öldürülmesine sahada cevap vermeyen Tahran yönetiminin kapasitesi ve itibarı da dünya çapında tartışma konusu.

Hamas'tan net cevap

Hamas'ın elinde toplam 97 rehine bulunuyor. Hamas, İsrail'in askeri harekâtının devam etmesi halinde rehinelerin 'tabutlar içinde' geri gönderileceğini söyledi. Ayrıca, İsrail askerlerinin rehinelere yaklaşması halinde onları koruyan Hamas mensuplarına 'yeni talimatlar' verildiğini ekledi.

Bir Hamas sözcüsü, "Netanyahu'nun bir anlaşmaya varmak yerine askeri baskı yoluyla esirleri serbest bırakma ısrarı, onların ailelerine kefen içinde iade edileceği anlamına geliyor. Aileleri onları ölü mü yoksa diri mi istediklerine karar vermeli" dedi.

ABD'li, Mısırlı ve Katarlı arabulucular, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara karşılık Hamas'ın elindeki 97 rehineyi serbest bırakmasını sağlayacak bir ateşkes anlaşması üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Sky News'in ABD'li ortak kanalı NBC'nin kaynaklarına dayandırdığı bazı haberlere göre Biden bu hafta içinde İsrail ve Hamas'a nihai bir anlaşma teklif edebilir.

Benzer Videolar