İsrail, Suriye genelinde en az 250 hedefe hava saldırısı düzenledi | Dış Haberler
Suriye'de 53 yıllık Esad yönetiminin çökmesinin ardından İsrail ordusu, Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Katz'ın talimatıyla işgal altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeye girmişti. Netanyahu, Golan Tepeleri'nde yaptığı açıklamada, "işgalin geçici olduğunu" savunurken, İsrail dün gece Suriye genelinde en az 250 hedefe hava saldırısı düzenledi. Yedioth Ahronoth bu saldırıyı, "İsrail, 50 yılı aşkın süreden beri ilk kez Suriye hava üslerinin tümüne saldırı düzenledi." ifadeleriyle duyurdu
Esad rejiminin yıkılmasının ardından İsrail, Suriye'ye doğru ilerleyişini hızlandırdı. Reuters'ın haberine göre İsrail güçleri Şam'ın 25 kilometre güneybatısına kadar ilerledi.
İki ayrı güvenlik kaynağı Reuters'a, İsrail ordusunun Suriye'nin başkentinin 25 kilometre güneybatısına ulaştığını doğruladı.
Suriye'den bir güvenlik yetkilisi, İsrail birliklerinin Qatana bölgesine, yani Suriye sınırına yaklaşık 10 kilometre mesafeye kadar ilerlediğini bildirdi. İsrail ordusu, Reuters'ın yorum talebine yanıt vermedi.
İSRAİL'İN SURİYE'DEKİ HAVA OPERASYONU
İsrail ordusunun, 61 yıllık Baas rejiminin son bulmasının ardından Suriye'de 250'den fazla hedefi vurduğu belirtiliyor.
İsrail ordu radyosu, Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'ye yönelik "tarihinin en büyük hava saldırılarından birini" gerçekleştirdiklerini duyurdu.
Saldırıların Esad ordusuna ait üsleri, çok sayıda savaş uçağını, hava savunma sistemlerini, silah depolarını ve üretim tesislerini hedef aldığı bildiriliyor.
Yedioth Ahronoth gazetesi, İsrail'in 50 yılı aşkın bir süredir ilk kez Suriye'deki tüm hava üslerine saldırdığını öne sürdü.
Haberlerde, İsrail'in Esad rejiminin yıkılışından bu yana yüzlerce savaş uçağı ve insansız hava aracını imha etmek için eşsiz bir fırsat yakaladığı belirtilmekte.
Saldırıların sonucu olarak yaklaşık 300 hedefin vurulduğu tahmin ediliyor.
ABD'DEN "GEÇİCİ DURUM" AÇIKLAMASI
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail ordusunun Golan Tepeleri'nin ötesine geçen Suriye topraklarındaki varlığını güvenlik boşluğundan kaynaklanan "geçici bir durum" olarak nitelendirdi.
Miller, her ülkenin terörist örgütlere karşı müdahale hakkına sahip olduğunu vurguladı. Suriye ordusunun Golan Tepeleri çevresindeki mevzilerini terk etmesinin, terörist örgütler için potansiyel bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
Miller, İsrail'in bu eylemlerinin geçici olduğunu tekrarlayarak, ülkesinin 1974 Kuvvetlerin Çekilme Anlaşması'nı desteklediğini ifade etti.
Bölge ülkelerinin İsrail'in eylemlerini kınadığına dair hatırlatmaya karşılık Miller, gerginliği azaltma ve istikrar sağlama çabalarının tüm ülkelerin, İsrail dahil, çıkarına olacağını belirtti.
İSRAİL'İN GİRDİĞİ TAMPON BÖLGE
İsrail ordusu, Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Katz'ın emriyle Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeye girdi.
İsrail, 1967'den beri Golan Tepeleri'ni işgal altında tutuyor. 1974 anlaşmasıyla tampon bölge ve silahsızlandırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.
Netanyahu, Golan Tepeleri'ndeki işgalin geçici olduğunu açıkladı.
İsrail ordusu, asker ve zırhlı birliklerinin tampon bölgeye girişini gösteren görüntüleri yayınladı.