İsrail-Lübnan hattında yüksek tansiyon! İsrail'de OHAL ilan edildi,Lübnan'ın güneyinden kaçış sürüyor | Dış Haberler

7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas çatışmalarının ardından İsrail-Lübnan hattında da gerilim artmıştı. 17 Eylül'den bu yana ise İsrail-Lübnan hattında tansiyon had safhaya çıktı. İsrail dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'u vurmaya başladı, ülkenin güneyindeki binlerce Lübnanlı kaçmaya çalıştı. Lübnan Sağlık Bakanı İsrail'in hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 492'ye yükseldiğini ve bunun iç savaştan bu yana en yüksek kayıp olduğunu belirterek, "iç savaştan bu yana "en kanlı günü" yaşadıklarını söyledi. İsrail'de OHAL ilan edildi

İsrail-Lübnan sınırında yaşanan gerginlik, Salı günü Lübnan'daki Hizbullah mensuplarına ait çağrı cihazlarının patlatılmasıyla doruk noktasına ulaştı. Çarşamba günü ise telsizler hedef alındı ve iki taraf arasında karşılıklı saldırılar başladı.

İsrail, dün akşam saatlerinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'u bombalamaya başladı. Bu saldırılar sonucunda Lübnan'ın güneyinden on binlerce insan kaçmaya başladı.

"EN KANLI GÜN"

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında 492 kişinin öldüğünü ve 1645 kişinin yaralandığını duyurdu. Bakanlık, bu saldırılarda yaşanan kayıpların 1975-1990 yılları arasında yaşanan iç savaştan bu yana en yüksek olduğunu belirtti ve bu günü "en kanlı gün" olarak nitelendirdi.

İSRAİL'DEN 1100 NOKTAYA HAVA SALDIRI

İsrail ordusu, Lübnan'da Hizbullah'a ait olduğunu iddia ettiği 1100 noktaya hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. 650 sorti gerçekleştiren savaş uçaklarının 1400'den fazla bomba attığı belirtildi.

İsrail ordusunun yoğun ve şiddetli hava saldırıları sonrasında Lübnan'dan en az 200 roket atıldığı bildirildi.

NETANYAHU'DAN "EVLERİ TERK EDİN" ÇAĞRISI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ordularının kuzey sınırındaki "güvenlik dengesini" değiştirdiğini söyledi. Dün gerçekleşen güvenlik toplantısında, "Kuzeydeki güvenlik dengesini, güç dengesini değiştireceğimize söz verdim ve tam olarak bunu yapıyoruz" dedi.

Netanyahu, halktan evlerini terk etmeleri gerektiğini belirterek, saldırılar sona erdiğinde "güven içinde evlerine dönebilecekleri" iddiasında bulundu.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail ordusunun Lübnan'daki "sonraki aşamalara" hazırlandığını ve daha sonra ayrıntılı bilgi vereceğini söyledi. "Esasen, Hizbullah'ın son 20 yıldır inşa ettiği muharebe altyapısını hedef alıyoruz. Bu çok önemli." dedi.

İSRAİL'DE OHAL İLANI

Tel Aviv yönetimi, ülke genelinde olağanüstü hal ilan edilmesini hükümet oturumunda telekonferans oylamasıyla onayladı. İsrail'in hava saldırılarına karşılık olarak Lübnan'dan atılan roketler üzerine alınan bu karar 30 Eylül'e kadar geçerli olacak.

LÜBNAN'IN GÜNEYİNDEN GÖÇ DALGASI

İsrail'in saldırılarına maruz kalan Lübnan'ın güneyinden başkent Beyrut'a doğru bir göç dalgası başladı. Dün kameralara yansıyan görüntülerde, on binlerce insan başkent Beyrut ve kuzey bölgelerine doğru hareket ediyor.

İsrail ordusunun hava saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Lübnanlılar, yollardaki yoğun trafik nedeniyle araçlarında beklemek zorunda kaldı.

*Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

Benzer Videolar