İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Netanyahu'nun konutuna İHA saldırısından İran'ı sorumlu tuttu | Dış Haberler

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun konutuna düzenlenen İHA saldırısından İran'ı sorumlu tuttu. İsrail Başbakanı Netanyahu ise İran'ın vekili diye tanımladığı Lübnan'daki Hizbullah'a atfettiği İHA saldırısıyla "kendisi ve eşine suikast girişiminin feci bir hata olduğunu" vurgulamıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun konutuna düzenlenen insansız hava aracı (İHA) saldırısının sorumluluğunun İran'da olduğunu iddia etti. Katz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Başbakan Netanyahu'nun Kayserya'daki evine yönelik İHA saldırısına ilişkin olarak İran'ı suçladı.

Katz, İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği'nin olayla ilgili yaptığı açıklamaya yanıt olarak, "İran'ın yarattığı, finanse ettiği, silahlandırdığı, eğittiği ve şu anda tüm operasyonlarında kontrol ettiği birincil vekil, aniden bağımsız bir varlık olarak gösteriliyor." dedi.

Katz, İran'ın Netanyahu'ya suikast girişiminin sorumluluğunu reddettiğini belirtti ve "Yalanlarınız ve sahte iddialarınız size yardımcı olmayacak, sorumlu sizsiniz." şeklinde ekledi.

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, olayla ilgili yazılı bir açıklamada, Netanyahu'nun evinin bulunduğu bölgeye isabet eden İHA'nın Lübnan Hizbullahı tarafından atıldığını belirtmişti.

"FECİ BİR HATA"

İsrail Başbakanı Netanyahu ise İran'ın vekili olarak tanımladığı Lübnan'daki Hizbullah'ın gerçekleştirdiği İHA saldırısını, "kendisi ve eşine suikast girişiminin feci bir hata olduğunu" ifade ederek kınadı.

Gazze'deki kuşatmayı sıkılaştıran ve Filistinlilere yönelik sürgünü artıran İsrail, Lübnan'da başkent Beyrut ve ülke genelinde yoğun bombardımanlarını sürdürüyor. İsrail aynı zamanda Lübnan sınırından içeri doğru kara işgalini genişletmeye çalışıyor.

İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e yönelik yaklaşık 200 balistik füzeyle gerçekleştirmiş olduğu saldırının ardından, İsrail'in İran'a kapsamlı bir karşı saldırı düzenlemesinden ve bölgede 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden çatışmanın hızla şiddetlenip geniş bir alana yayılmasından endişe ediliyor.

NETANYAHU'NUN EVİNE İHA SALDIRISI

Lübnan'dan fırlatılan İHA, İsrail'in kuzeyindeki Kayserya kentinde Başbakan Netanyahu'nun konutunun da bulunduğu bölgeye isabet etti. İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Netanyahu'nun Kayserya'daki evine doğru bir İHA fırlatıldığı belirtildi.

Olay sırasında Netanyahu ve eşinin evde olmadığı iddia edilen açıklamada, detaylı bilgi verilmedi. Sosyal medyada, Netanyahu'nun konutu olduğu belirtilen bir evin kurşun geçirmez camında oluşan hasar paylaşıldı. Sosyal medya kullanıcıları, İHA'nın isabet ettiği evin, Netanyahu'nun açık kaynaklarda paylaşılan evinin görüntüsüne uyumuna dikkat çekti.

Hizbullah'tan henüz Netanyahu'nun konutunu hedef alan İHA saldırısına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Benzer Videolar