İspanya'daki sel felaketi sonrası binlerce gönüllü, felaketten etkilenenlerin yardımına koştu | Dış Haberler
İspanya'daki tarihi sel felaketinde ölenlerin sayısı 205'e yükseldi, ilk şok dalgası yerini öfke, hayal kırıklığı ve dayanışmaya bıraktı. Özellikle Valencia kentinin ağır yara aldığı sel felaketinde onlarca kişi, halkı selden etkilenen yerleşim yerleri ile dayanışma gösterip temizlik çalışmalarına katılıyor ve öncelikli ihtiyaçlardan olan gıda ve su tedariklerinin sağlanmasına yardımcı oluyor.
İspanya'da yaşanan tarihi sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 205'e ulaştı. Bu sayının 202'si Valencia'da kaydedildi.
İspanyol yetkililer, önümüzdeki günlerde daha fazla yağışın beklendiği konusunda halkı uyardı. Salı ve çarşamba günlerinde yaşanan fırtınanın sebep olduğu hasar, bir tsunami sonrasında yaşananı hatırlatıyor. Hayatta kalanlar, ülkenin en ölümcül doğal afetlerinden birinde kaybettikleri sevdiklerinin yasını tutuyor ve etraflarını saran enkazı temizliyor. Birçok sokak hala devrilmiş araçlar ve enkazlar nedeniyle trafiğe kapalı. Bazı yerleşim yerlerinde vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı.
"Yardım çok az"
Bazı bölgelerde elektrik, su veya sabit telefon bağlantısı bulunmuyor. Masanasa'da yaşayan Emilio Cuartero, durumu şöyle anlatıyor:
"Bu bir felaket ve çok az yardım var. Durum inanılmaz. Şantiyelere ulaşabilmek için vinç ve iş makinelerine ihtiyacımız var. Çok fazla yardıma, ekmek ve suya ihtiyacımız var."
Chiva'da halk, dün çamurla dolu sokaklarda enkaz temizlemekle meşguldü. Binlerce genç gönüllü, felaketin yaralarını sarmak için dayanışma göstererek enkaz temizleme çalışmalarına katıldı.
Uzmanlara göre, Valencia şehri geçtiğimiz Salı günü, sekiz saat içerisinde, son 20 ayda yağan yağıştan daha fazla yağış aldı.
Kayıplar aranıyor
Valencia Belediye Başkanı Amparo Fort, "Tüm evler yıkıldı, içinde insanların olup olmadığını bilmiyoruz" dedi. Şu ana kadar 205 kişi hayatını kaybetti, bunlardan 202'si Valencia'da, ikisi Castilla La Mancha bölgesinde ve biri de Endülüs'te bulunuyor.
Güvenlik güçleri ve askerler, birçok kişinin hala enkaz halindeki araçlarda veya su altında kalan garajlarda mahsur kalmış olabileceği endişesiyle, kayıp insanları aramaya devam ediyor.
Chiva'da yaşayan Juan Vicente Pérez, evinin yıkıldığı yerin yakınında şöyle diyor: "Bütün hayatım oradaydı, tüm anılarım oradaydı, ailem orada yaşıyordu ve bir gecede hepsi gitti. Beş dakika daha beklemiş olsaydık, şimdi burada olmazdık."
Ana yollar çamurla kaplı
Haritalar, daha fazla yağış beklenen İspanya'daki sel felaketinin boyutunu gözler önüne seriyor. Valencia şehrinin sel öncesi ve sonrası uydu görüntüleri, Akdeniz metropolünün çamurlu sular altında kaldığını gösteriyor. Ana yollar, kalın bir çamur tabakasıyla kaplı durumda.
Bölge sakinleri, yardım eksikliğine ve sel felaketine dair önceden uyarı yapılmamasına tepki gösteriyor. Yaşanan trajedinin ardından ortaya çıkan yerel dayanışma dalgasıyla, binlerce kişi, malzeme almak için Valencia'ya kadar yapışkan çamur içinde kilometrelerce yürüyor. Ayrıca, etkilenmemiş bölgelerden su, temel ihtiyaç maddeleri ve çamuru temizlemeye yardımcı olmak için kürek veya süpürge getiren komşularına destek oluyorlar.
Yardım için gelenlerin sayısı o kadar fazla ki, yetkililer, acil servislerin ihtiyaç duyduğu yolları kapattıkları için araç kullanmamalarını rica etti. Gönüllülerin katkılarına ek olarak, Kızıl Haç gibi dernekler ve belediye meclisleri de yiyecek dağıtıyor.
Selden kurtulanlar ve gönüllüler, her yeri kaplayan yoğun çamur tabakasını temizlemek gibi zorlu bir işle mücadele ediyor. Elektrik şirketi yaptığı açıklamada, fırtınanın Salı gecesi elektrik ve su hizmetlerini kestiğini ancak etkilenen 155 bin müşterinin yaklaşık yüzde 85'inin elektriklerinin geri geldiğini belirtti.
"Kimse bizi uyarmadı bile"
Sel felaketinden etkilenen bir Valencialı, ulusal kanala yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Bu bir felaket. İlacı olmayan çok sayıda yaşlı insan var. Yiyeceği olmayan çocuklar var. Sütümüz yok, suyumuz yok. Hiçbir şeye erişimimiz yok. İlk gün kimse bizi uyarmaya bile gelmedi."
Alfafar Belediye Başkanı Juan Ramón Adsuara, yardımların mahsur kalan sakinler için yeterli olmadığını söyledi:
"Evlerinde cesetlerle yaşayan insanlar var. Bu çok üzücü bir durum. Kendimizi organize ediyoruz ama her şeyimiz tükeniyor. Kamyonetlerle Valencia'ya gidiyoruz, satın alıyoruz ve geri dönüyoruz ama burada tamamen unutulmuş durumdayız."
Sosyal medya, sel felaketi sırasında en etkili araçlardan biri oldu. Etkilenenlerin ihtiyaçlarının paylaşıldığı platformda bazıları kayıp insanların resimlerini yayınlarken, bazı kullanıcılar yardım taleplerini yardım sunan kişilerle eşleştiren destek girişimleri başlattı.
Halkın bir kısmı, ülke çapında temel ihtiyaç maddelerinin toplanmasını organize ediyor veya bağış kampanyaları başlatıyor.