İran İsrail'e yüzlerce füze fırlattı! Saldırılar hakkında neler biliniyor? | Dış Haberler

Dün akşam saatlerinde dünyanın gözü Tel Aviv-Tahran hattına kilitlendi. İran, İsrail'e doğru yüzlerce füze attı, ülkenin pek çok şehrinden sirenler çaldı. Yaklaşık bir buçuk saat süren saldırının ardından İran, saldırının sona erdiğini açıkladı. Dün geceden bu yana yaşananlarla ilgili neler biliniyor? İran'ın saldırısının ölçeğini neydi? Bundan sonra ne olacak?

İsrail-Lübnan sınırındaki gerilim, İsrail'in Lübnan'a bir kara operasyonu başlattığını duyurmasıyla zirveye ulaştı. Ardından, İran ve İsrail arasındaki gerginlik arttı.

İran, İsrail'e yüzlerce füzeyle saldırdı. Bu, İran'ın Nisan ayında İsrail'e yüzlerce füze ve insansız hava aracı göndermesinin ardından bu yıl gerçekleştirdiği ikinci saldırı.

Saldırıların ardından yaklaşık bir buçuk saat sonra İsrail yetkilileri, saldırıların sona erdiğini ve İran tehdidinin ortadan kalktığını belirtti; ancak saldırının yol açtığı hasarın boyutu henüz belirsiz.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, saldırıdan dört saat sonra yaptığı açıklamada İran'ın saldırısının sonuçlarına katlanacağını söyledi. Yaşanan olaylarla ilgili olarak ne biliniyor?

İran'ın saldırısının ölçeği neydi?

İsrail ordusu, İran'ın yaklaşık 180 füzeyi İsrail'e doğru fırlattığını belirtti. Bu, Nisan ayında yaklaşık 110 balistik füze ve 30 seyir füzesinin İsrail'e ateşlendiği saldırıdan biraz daha büyük.

İsrail televizyonunda yer alan görüntülerde, yerel saatle 19:45'ten kısa bir süre önce Tel Aviv semalarında uçan füzeler görüldü.

Bir İsrail güvenlik yetkilisi, füzelerin çoğunun İsrail hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü ifade etti. Kudüs'teki BBC muhabiri ise bazı askeri üslerin vurulmuş olabileceğini ve restoranların ve okulların hasar gördüğünü bildirdi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, mermilerin yüzde 90'ının hedefine ulaştığını ve hipersonik füzelerin ilk kez kullanıldığını duyurdu. Kaynaklar, üç İsrail askeri üssünün hedef alındığını belirtti.

İsrail yetkilileri, Salı günkü hava saldırılarında ciddi yaralanmaların olmadığını bildirdi.

İran neden İsrail'e saldırdı?

İran Devrim Muhafızları Ordusu, saldırının İsrail'in bölgedeki en üst düzey komutanlarını öldürme girişimine yanıt olarak gerçekleştiğini söyledi.

27 Eylül'de Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanı Abbas Nilforoshan'ın öldürülmesi iddiaları vardı. Temmuz ayında Tahran'da Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesine de değinildi.

Üst düzey bir İranlı yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada saldırı emrinin İran dini lideri Hamaney tarafından verildiğini söyledi.

İsrail, İran'ın varoluşsal bir tehdit oluşturduğuna inanıyor ve uzun yıllardır Tahran'a karşı gizli operasyonlar yürütüyor.

Füzeler Demir Kubbe tarafından mı durduruldu?

İsrail, Hamas ve Hizbullah tarafından atılan kısa menzilli roketleri engellemek için tasarlanmış gelişmiş bir hava savunma sistemine sahip: "Demir Kubbe".

Demir Kubbe, Nisan ayındaki İran saldırısının bazı unsurlarına karşı savunma için kullanılmıştı. Dün ise ülkenin "katmanlı" savunma sistemlerinin diğer unsurları kullanıldı.

ABD ve İsrail ortak yapımı bir sistem olan David's Sling, orta ve uzun menzilli roketlerin yanı sıra balistik ve seyir füzelerini engellemek için kullanılıyor. İsrail'in Arrow 2 ve Arrow 3 önleyicileri de var.

İsrail'in müttefikleri nasıl tepki verdi?

ABD Başkanı Joe Biden, füze saldırısının ardından ABD'nin İsrail'e desteğini yeniden teyit etti ve saldırıyı "etkisiz" olarak nitelendirdi.

Biden, bölgedeki güçlerine "İsrail'in savunmasına yardım etmelerini" ve İran füzelerini düşürmelerini emretti.

Pentagon sözcüsü, ABD Donanması muhriplerinin İsrail'e doğru giden İran füzelerine karşı yaklaşık bir düzine füze önleyici ateşlediğini söyledi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD tarafından gerçekleştirilen "birden fazla" füze önleyiciyi doğrulayarak "İran'ın bu çirkin saldırganlık eylemini" kınadı.

BBC, İngiltere savaş uçaklarının Salı günü, Nisan ayında olduğu gibi İsrail'e destek verdiğini bildirdi.

Fransa ve Japonya, İran'ın saldırılarını kınadı ve tüm tarafları gerilim tırmandırmaktan kaçınmaya çağırdı.

Bundan sonra ne olacak?

Netanyahu, İran'ın "büyük bir hata" yaptığını ve "bunun bedelini ödeyeceğini" söyledi.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, "Planlarımız var ve karar verdiğimiz yerde ve zamanda harekete geçeceğiz" dedi.

İran Devrim Muhafızları, İsrail misilleme yaparsa Tahran'ın tepkisinin "daha yıkıcı" olacağını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin İsrail'in saldırganlığına karşı meşru haklar temelinde misillemede bulunduğunu söyleyerek "Saldırgan değiliz ancak tehditlere karşı kararlıyız. İran'la çatışmaya girmeyin." dedi.

Bu arada, İsrail ordusu, gece boyunca Beyrut'ta Hizbullah hedeflerine karşı yeni hava saldırıları düzenledi.

Benzer Videolar