İran, AB'nin temsilcisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı | Dış Haberler

İran, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Avrupa Birliği (AB) liderleri arasında yapılan zirve sonrasında yayımlanan ortak bildiride, kendisine yönelik suçlamalar üzerine AB dönem başkanlığını yürüten Macaristan'ın Tahran Büyükelçisini, Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

İran, AB'nin İran'ın toprak bütünlüğüne dair açıklamalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, Macaristan'ın Tahran Büyükelçisi Giola Peto'yu Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Bakanlık, büyükelçiye İran'ın konuya yönelik güçlü itirazlarını iletti.

Büyükelçiye, AB ülkeleri dahil tüm ülkelerin uluslararası hukuka ve BM Sözleşmesine uyması gerektiği hatırlatıldı. İran, AB'nin Körfez'deki adalarda İran'ı "işgalci" olarak nitelendirmesini "hukuki değerden yoksun ve sorumsuz açıklamalar" olarak kabul etti.

Macaristan Büyükelçisinin, İran'ın itirazlarını AB yetkililerine ileteceği bildirildi. KİK ve AB liderlerinin 16 Ekim'de Brüksel'de gerçekleşen "Barış ve Refah için Stratejik Ortaklık" zirve sonrasında yayımlanan bildiride, İran'ın balistik füze ve insansız hava araçları programının bölgeyi ve ötesini tehdit ettiği belirtilerek bu programların durdurulması istendi.

Bildiride, İran'ın egemenliğinde bulunan ancak BAE'nin de hak iddia ettiği Basra Körfezi'ndeki 3 adada "işgalci" olarak nitelendirildi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, aynı gün yaptığı açıklamada, üç adanın her zaman İran'a ait olduğunu ve sonsuza kadar öyle kalacağını vurguladı. Erakçi, Avrupa'nın bölgeye yönelik "böl ve yönet" politikasını eleştirerek, bu dönemden çoktan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

İRAN İLE BAE ARASINDAKİ ADALAR ANLAŞMAZLIĞI

Hürmüz Boğazı'na yakınlığı ve bölgedeki petrol potansiyeli sebebiyle stratejik konumda yer alan Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları İran ve BAE arasında hakimiyet anlaşmazlığına konu oluyor.

Adalar 1971'e kadar İngiliz işgali altında kaldı. Kasım 1971'de İngiltere, adaların kontrolünü BAE'ye devrederek çekilmesinin hemen ardından İran adaları ele geçirdi. BAE, adalarda askeri güçlerini konuşlandıran İran'ı "işgalci" olarak görüyor.

İran, adalardaki haklarının tarihi kökenlere dayandığını savunuyor. İran'a göre, bu topraklar geçici olarak 1903'te İngilizlerin eline geçti ve 1971'de İran'a geri iade edildi. Bu nedenle İran, henüz kurulmamış olan BAE'nin hak iddiasında bulunamayacağını belirtiyor. BAE ise adalara yönelik hak iddiasını Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar nezdinde dile getiriyor.

Benzer Videolar