İpek Yolu’nda İki Kayip Şehir Bulundu

İpek Yolu'nun gizemli geçmişi, iki kayıp şehrin kalıntılarının bulunmasıyla yeniden hayat buldu.

Özbekistan'da gerçekleştirilen son araştırmalar, Çin'den Avrupa'ya uzanan İpek Yolu'nun üzerinde iki antik kentin izlerini ortaya çıkardı. Özbekistan Ulusal Arkeoloji Merkezi Müdürü Maksudov ve Washington Üniversitesi St. Louis'den Arkeolog Michael Frachetti liderliğindeki ekip, gelişmiş teknolojiler kullanarak bu kayıp şehirleri buldu. Araştırmada, insansız hava araçları ve lidar teknolojisi, yansıyan ışığı analiz ederek bölgenin üç boyutlu haritalarını oluşturdu.

Nature dergisinde yayınlanan araştırma, bu antik kentlerin göçebe toplulukların yaşam tarzları hakkında önemli bilgiler sağlayacağını vurguladı. Yaklaşık 120 hektarlık bir alana yayılan Tugunbulak adlı şehir, binlerce kişiye ev sahipliği yapmış. 8 ila 11'inci yüzyıllarda yaşandığı düşünülen Tugunbulak'da yapılan kazılarda fırın ve ocak kalıntıları keşfedildi. Tugunbulak'a 5 kilometre mesafede yer alan Taşbulak ise 6 ila 11'inci yüzyıllarda var olmuş ve insanların yaşam alanı olarak kullanılmış.

Arkeolog Michael Frachetti, "İnsanlara bu muhteşem yeri bulduğumuzu söylüyorduk ve şüpheyle yaklaşıyorlardı. Asıl büyük zorluk, bu şehri bilimsel olarak nasıl belgeleyip gerçekte ne olduğunu göstermekti" diyerek keşifin zorluklarına değindi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Kültür Sanat Özbekistan Teknoloji İpek Yolu Dünya

"
Benzer Videolar