İnegöl’de Mesleki Ortaokul Uygulaması Başladı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), çocukların küçük yaşta mesleki eğitime yönlenmelerini sağlamak amacıyla bir pilot uygulama başlattı. Bu kapsamda Bursa'nın İnegöl ilçesinde açılan mesleki ortaokul, bu yıl eğitim hayatına başladı. İnegöl'deki Hacı Sevim Yıldız-2 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde kurulan okulda, kız öğrencilerin erkek öğrencilerden daha fazla ilgi gösterdiği görüldü. Kayıt yaptıran 35 kız öğrenci ve 29 erkek öğrenci, meslek seçimi konusunda daha ortaokulda karar verecekler.

Bursa'nın yanı sıra Sivas, Konya ve Burdur'da da hayata geçirilen mesleki ortaokullar uygulaması, MEB'in 'Beceri Geliştirme Programı' kapsamında, yaz tatili süresince 'zanaat atölyeleri' olarak adlandırılan kurslar ile başladı. Meslek liseleri, bu kurslarla kapılarını ilk kez ortaokul öğrencilerine açtı. 7. sınıftan itibaren öğrenciler, meslek liselerinde ücretsiz olarak bu atölyelere katılabilirler. 18 ildeki 271 okulda 129 modüllü kurs programı uygulanırken, bu programı desteklemek amacıyla Türkiye'de ilk kez mesleki ortaokullar eğitim müfredatına dahil edildi. 4 farklı ildeki 4 meslek lisesinin bünyesinde açılan bu okullara mevcut ortaokul öğrencileri kayıt yaptırabiliyor. Öğrenciler, geldikleri okuldaki sınıflarına göre mesleki ortaokulda oluşturulan sınıflarda eğitim görüyorlar.

LİSE VE ÜNİVERSİTE DÖNEMİ İÇİN UYGUN EĞİTİM SÜRECİ PLANLANACAK

Bu uygulama ile öğrencilerin mesleki eğitime karşı farkındalıklarının artırılması, öğrenci ve velilerin ortaokul sonrası eğitim planlamaları sürecinde meslekler hakkında daha kapsamlı bilgi edinmeleri amaçlanıyor. Mesleki ortaokullarda eğitim gören öğrencilerin beceri ve yeteneklerinin erken yaşta keşfedilerek, lise ve üniversite dönemleri için uygun eğitim planlarının oluşturulması hedefleniyor.

35'İ KIZ, 64 ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR

Bursa'nın İnegöl ilçesindeki Hacı Sevim Yıldız-2 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açılan ve bu yıl eğitim hayatına başlayan mesleki ortaokula, kız öğrenciler daha fazla ilgi gösterdi. 35'i kız olmak üzere 64 öğrencinin kayıt yaptırdığı okulda eğitim gören 5. sınıf öğrencisi Ecem Yağmur Aras, meslek seçimini daha ortaokulda belirleyen öğrencilerden biri. Kimyager olmak istediğini söyleyen Aras, "Bu okula kendi isteğimle geldim. Büyüdüğümde kimyager olmak istiyorum ve kimya teknolojisi alanında okumak istiyorum" dedi.

Haftada 2 saati meslek seçimi ve kariyer dersi olmak üzere toplam 35 saat ders gören öğrencilerden Tunahan Celep de ileride bilinçli meslek seçimi yapabilmek için mesleki ortaokula başladığını belirterek, "Hedefim metal teknolojisi okuyup, iyi bir kaynak ustası olmak" dedi.

'YETENEKLERİNİ ERKENDEN KEŞFEDEREK MESLEK TERCİHLERİNİ YAPACAKLAR'

İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Zengin ile birlikte 16 Eylül'de, ilk eğitim-öğretim zilinin çaldığı mesleki ortaokul öğrencilerini sınıflarında ziyaret etti. Okulun sanayi altyapısı güçlü olan İnegöl'de açılmasının önemine vurgu yapan Kaymakam Arslan, "Türkiye'de ilk olan meslek ortaokulu uygulaması, ilçemizde de hayata geçti. Şu anda Türkiye'de 4 ilimizde mesleki ortaokulu açıldı. Birisi de ilçemizde ve ilçemizin sanayi altyapısının güçlü olması, mesleki eğitim lise düzeyinde altyapımızın güçlü olması, buradaki okulun açılmasında tercih sebeplerinden birisi oldu. Okulumuzun şu anda 64 öğrencisi var ve rağbet gören bir bölüm olarak, ilerleyen yıllarda daha da sayının artacağını düşünüyoruz. Bu okullarımızın, Bakanlığımız tarafından da açılması ve bizce de önemli tarafı, çocuklarımızın mesleki eğitim anlamında yeteneklerini erkenden keşfederek, ilgi duydukları alanlarda erken yaşta alacakları eğitimle, ilerleyen süreçte lise ve üniversite eğitim tercihlerini doğru yönlendirmek. Bu anlamda Türkiye'de ilk olan uygulamanın ilçemize ve özellikle mesleki eğitime çok ihtiyaç duyan ilçemizin sanayi altyapısına, hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Zengin ise, "İnşallah bu ortaokulumuzun, özellikle çocuklarımızın küçük yaşlarda mesleki eğilimi açısından, büyük bir çığır açacağına inanıyorum" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Yerel Haberler Eğitim Yaşam

"
Benzer Videolar