İlaç ruhsatlarının iptal edilmesinin ardından birçok ilaç firması Türkiye’den Çekilme kararı aldı
Tüm Eczacı İşveren Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç ruhsat iptallerinin ve yenilikçi ilaçlara erişimin kısıtlanmasının yarattığı olumsuzlukları dile getirdi. 18 ilacın geri ödeme kapsamına alınmasını sosyal medyada günlerce duyuran firmaların aksine, son iki yılda 938 ilacın ruhsatının iptaline yetkililerin sessiz kalmasını sert bir dille eleştirdi. Saydan, bu durumun birçok ilaç firmasının Türkiye'den çekilmesine yol açtığını vurguladı.
"SEKTÖRE BÜYÜK YÜK"
Dünyanın tıp ve eczacılık alanında ilerleme kaydederken, Türkiye'de bu yıl 604, geçen yıl ise 328 ilacın ruhsatının iptal edildiğini belirten Saydan, yenilikçi ilaçlara erişimin sadece %6 seviyelerinde olduğunu hatırlattı. İlaç fiyatlandırmasında kullanılan 21,67 TL'lik Euro kuru, ekonomik gerçeklerden uzak olduğunu ve sektörü ağır bir ekonomik yük altında bıraktığını ifade etti.
Sonuç olarak, birçok ilacın piyasada bulunmadığı, ithalatın durduğu ve yeni ilaçların ülkeye getirilmediği, mevcut ilaçların ruhsatlarının da iptal edildiği belirtildi.
"YERLİ ÜRETİM DE TEHLİKEDE"
TEİS olarak yerli ilaç üretimini her zaman desteklediklerini, ancak millileşmenin bu şekilde olmayacağını belirten Saydan, alınan kararların yeni nesil ilaçların ülkeden uzaklaştırılmasının yanı sıra yerli ilaç sanayini de zorladığını, Ar-Ge çalışmalarına yeterli kaynağın ayrılmasını engellediğini söyledi. Bu durumun devam etmesi halinde yerli ilaç üretiminin de kaybedileceğini ekledi.