İkinci El Araç Satışında Güvenli Ödeme Sistemi Başarıyla Uygulandı

İkinci El Araç Satışında Güvenli Ödeme Sistemi Devrim Yaratıyor

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Güvenli Ödeme Sistemi", ikinci el araç satışlarında güvenliği ve şeffaflığı artırarak dolandırıcılığın önüne geçmeyi hedefliyor. 27 Eylül'den itibaren zorunlu hale gelen sistem, satış süreci boyunca paranın banka havuzunda kalmasını ve her işlemde onay alınmasını sağlıyor. Bu sayede alıcı ve satıcı arasında yaşanan ödemeyle ilgili ihtilaflar ortadan kalkıyor.

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği iş birliğiyle geliştirilen sistem, sektör temsilcilerinden ve vatandaşlardan olumlu tepkiler alıyor. Sahte para, nakit ödeme zorlukları ve satış bedelinin ödenmemesi gibi riskler bu sistemle ortadan kalkıyor.

İkinci el otomobil alım satımı yapan Fahri Karlık, yeni sistemi övgüyle karşılayarak, "Güvenli alışveriş sistemi, biz bunu yıllardır talep ediyorduk. Piyasada dolandırıcılar nedeniyle vatandaşlar mağdur oluyordu. Bu durum bizi çok üzüyordu. Bu sistemi hayata geçirmek için galericiler odası başkanlığı ve bakanlığımızla koordineli çalıştık. Sistem sayesinde artık vatandaşların dolandırılması mümkün değil. E-devlet üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla araç sisteme tanımlanıyor, banka alıcı, satıcı ve notere şifre gönderiyor. Şifrelerin gelmesiyle satış gerçekleştiriliyor. Para anlaşmalı bankaların havuzunda duruyor ve alışveriş tamamlandıktan sonra satıcının hesabına aktarılıyor. Sistem çok basit, yarım dakikada tamamlanıyor." dedi.

Güvenli alışveriş sisteminin çok iyi olduğunu söyleyen evli iki çocuk sahibi Şennur Kesicioğlu (51), "Artık dolandırılmadan araç satın almak çok iyi geldi. Daha önce de araç aldım fakat tedirgin oldum. Şimdi çok rahatım, memnunuz." dedi.

Oto alım satımı yapan Ali Berke Belli (20) ise, "Bu sistem çok iyi, çok rahat. Sıfır risk. Satıştan sonra satıcının hesabına geçiyor. Alıcı kendini koruma altına alıyor." ifadelerini kullandı. Aracı Belli'den satın alan Hüseyin Palak (27) da "Yeni sistem güvenli. Eskiden 'Vazgeçer mi?', 'Kandırılır mıyım?' diye düşünülürdü, artık içimiz rahat bir şekilde alışverişimizi yapıyoruz. Güvenli ve rahat, çok mutluyum." diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ticaret Bakanlığı Dolandırıcı Teknoloji Güvenlik Otomobil Ekonomi Güncel Hukuk

Benzer Videolar