İkinci El Araç Alım Satımında Dolandırıcılık Yöntemleri

İkinci el araç alım satımında dolandırıcılar yeni yöntemler kullanarak mağdurlar yaratıyor. "Aracımı akrabam alacak" diyerek ikinci el araç satıcılarının güvenini kazanan dolandırıcılar, başkasının IBAN numarası üzerinden parayı alıp kayıplara karışıyor. Uzmanlar, bu tür durumlarla karşılaşan kişilerin güvenli ödeme sistemlerini kullanmalarını öneriyor.

Dolandırıcılar, internet siteleri ve uygulamaları üzerinden ikinci el otomobil satmak isteyenleri hedef alıyorlar. Kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan dolandırıcılar, araç sahibinin hesabına kaparo göndererek güvenini sağlıyor. Ardından dolandırıcılar, aynı aracın resimleriyle aracı satışa çıkarıyorlar. Gerçek satıcıyla araç alıcısını buluşturan dolandırıcılar, alıcıdan IBAN üzerinden para alarak ortadan kayboluyorlar.

"Sözde akrabası küçük bir kapora göndererek güven kazanıyor"

Konya İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru Furkan Fulin, dolandırıcıların yöntemlerini şu şekilde açıklıyor: "Araç sahibi, aracını internette satışa sunuyor. Dolandırıcı şahıs kendini kamu görevlisi olarak tanıtarak, aracı kuzenine veya akrabasına alacağını söylüyor. Sonra, sözde akrabası adına küçük bir kapora göndererek güven kazanıyor. Aynı aracı çok düşük bir fiyata satışa koyduktan sonra, araç alım satımına ilgi duyan kişiler bu ilana yöneliyor. Dolandırıcılar, alıcı ve satıcıyı aracın bulunduğu şehirde buluşturuyor ve her iki tarafın aracın fiyatı hakkında konuşmasını engellemeye çalışıyorlar. Aracı expertize götürüp noter işlemlerine gelindiğinde ise, önceden belirledikleri IBAN numarasına para havalesini talep ediyorlar ve vatandaşları dolandırarak ortadan kayboluyorlar. Bu tür durumlardan korunmak için noterlerde uygulanan güvenli satış yöntemini tercih etmek gerekiyor. Alıcıların, satın alınan aracın ruhsat sahibinden başka kişilere ait hesaplara para göndermemesi gerekiyor. Araç satış işlemini yapan kişiyle alım satım şartları açık ve net bir şekilde görüşülmeli."

"Ürün piyasa değerinden çok düşük ise şüpheyle yaklaşılmalı"

Sosyal medya platformlarında alışveriş yapılan sayfaları üzerinden vatandaşları hedef alan dolandırıcılar hakkında da uyarılarda bulunan polis memuru Furkan Fulin, şunları söyledi: "Çok düşük fiyatlarla satışa sunulan ürünler için 'param güvende' yöntemi ile alışveriş yapılmasını teşvik eden, olta sayfalarına yönlendiren dolandırıcılar, sayfalar üzerinden paylaşılan hesaplara para yatırılmasını ve sonrasında 'dekontun açıklamasına ilan numarasını yanlış yazmışsınız, parayı iade ediyoruz, tekrar ödeme yapmanız gerekiyor' gibi bahanelerle daha fazla para göndermelerini sağlayarak vatandaşları dolandırıyor. Kendimizi korumak için dijital okuryazarlığımızı geliştirmemiz gerekiyor. Örneğin alışveriş sitelerinin uzantılarının güvenilir olup olmadığını, web sitesinin başında güvenli ibaresinin bulunup bulunmadığını kontrol etmeliyiz. Web sitesinin isminin doğru yazılıp yazılmadığını, harf ve kelime hatalarını gördüğümüzde şüphelenmeliyiz. Sosyal medya platformlarından aldığımız ürünler hakkında gönderilen linkleri açmamalıyız. Satın almak istediğimiz ürünün fiyatı piyasa değerinden çok düşük ise şüpheyle yaklaşmalıyız." - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3.Sayfa Dolandırıcılık Dolandırıcı Güvenlik Otomobil Ekonomi 3-sayfa Hukuk konya"
Benzer Videolar