İğneada’daki sel felaketinde 6 kişinin öldüğü davada 3 sanığa hapis cezası
İğneada Sel Felaketi Davasında Tesis Sahibine 11 Yıl 3 Ay Hapis Cezası
Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde yaşanan sel felaketinde 6 kişinin hayatını kaybettiği 'Sisli Vadi' bungalov evleri davasında karar çıktı. Mahkeme, tesis sahibi Bülent Bayrak'ı "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmaya sebep olma" suçundan 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Davada, Bayrak'ın 'olası kasttan' cezalandırılmasını isteyen savcı, Bayrak'ın "bilinçli taksirle" suçlu olduğunu belirtti.
5 Eylül 2023 tarihinde yaşanan sel felaketi, 'Longoz Ormanları'ndaki Sisli Vadi'deki turistik bungalov evleri bölgesini etkilemişti. Dere içinde kurulan bungalov evlerde tatil yapan Doktor Selman Bağışlar, eşi Mihriban Bağışlar, Suna Duman, emekli öğretmen Raile Şimşek, eşi Ahmet Baki Şimşek ve tesis müdürü Ümit Solmaz hayatını kaybetmişti. Soruşturma sonucunda, 18 bungalov evin ruhsata aykırı olarak inşa edildiği tespit edildi.
İşletmenin özel idare tarafından mühürlendiğini ve yıkım kararı verildiğini ancak bungalov evlerinin "karma çiftlik" olarak faaliyet gösterdiği ve sosyal medya üzerinden "Doğada uyanmak, doğaya uyanmak", "Oksijeni bol, stresi az" sloganlarıyla tanıtıldığı belirlendi.
Dava süresince, Bülent Bayrak ile firma yöneticileri Sevcan Ulutürk ve Cenan Aydın tutuklanmış, Ulutürk ve Aydın daha sonra tahliye edilmişti. Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Bayrak ve diğer yöneticilere "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmaya sebep olma" suçundan 3 yıldan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep edilmişti.
Mahkeme tarafından yapılan keşif sonucunda hazırlanan bilirkişi raporunda, Bülent Bayrak ile Cenan Aydın, Büşra Gökgöz ve İl Özel İdaresi "asli kusurlu" bulunurken, Sevcan Ulutürk'ün kusuru olmadığı tespit edildi.
Duruşmada, Bülent Bayrak, savunmasında olayın doğal afet olduğunu öne sürerken, "Ben yatırım yaparken DSİ'den arazinin güvenliği olduğunu dair rapor aldım. Bu durum biraz anlamsız olmuş" dedi. Bayrak'ın "anlamsız" ifadesi üzerine ölenlerin aileleri tepki gösterdi. Mahkeme, Bayrak'ı 11 yıl 3 ay, Cenan Aydın ve Büşra Gökgöz'ü de 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırırken, Sevcan Ulutürk'ü beraat ettirdi.
Ölenlerin aileleri, karar üzerine tepki göstererek, adalet mücadelelerinin süreceğini belirtti.