İBB’den Sokak Hayvanları İçin Yeni Stratejiler
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), sokak hayvanlarının korunması için kapsamlı bir plan olan "Sahipsiz Hayvanlar Yol Haritası"nı duyurdu.
Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen lansman toplantısında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nü hatırlatarak, toplantının amacının bu konudaki eylem planlarını görüşmek olduğunu belirtti.
İmamoğlu, mevcut yasal düzenlemenin eksiklerini kabul etseler de, "Bizler kamu görevlisiyiz. Çözüm bulmak ve vicdanları rahatsız eden konulara çözüm getirmekle yükümlüyüz," dedi.
Stratejik yaklaşımlarını 5 başlıkta özetleyen İmamoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Hiçbir sokak hayvanının uyutulmasına izin vermeyeceğiz. Kısırlaştırma, aşılama ve barınma imkanlarını geliştireceğiz ve hem hayvanların hem de 16 milyon İstanbullunun huzurunu sağlayacağız. İlçe belediyelerini daha aktif hale getirecek, tedavi, korunma ve barınma alanlarını birlikte geliştireceğiz. Sokak hayvanları için sürdürülebilir şekilde sahiplendirme ve yaşatma olanaklarını genişleteceğiz."
Türkiye'de yaklaşık 4 milyon sahipsiz köpek olduğunu belirten İmamoğlu, mevcut 322 bakımevinin 105 bin kapasiteye sahip olduğunu, kalan 3 milyon 900 bin köpeği barındırmak için yaklaşık 2 bin bakımevine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Yol haritasının detaylarını paylaşan İmamoğlu, barındırma kapasitesini 40 bine çıkarmayı, yılda 50 bin, 2028'e kadar toplamda 200 bin hayvanı kısırlaştırmayı ve yılda 5 bin hayvanı sahiplendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
İBB Hayvanları Koruma Konseyi kuracaklarını duyuran İmamoğlu, ekim ayı sonuna kadar faaliyete geçirmeyi planladıkları konseyin, ilgili bakanlıklar, valilikler, kamu kuruluşları, veteriner fakülteleri, klinikler, hayvan hastaneleri, ilçe belediyeleri veterinerlik birimleri, veteriner hekimler odası, hayvan hakları STK'ları, hayvanseverler, çevre il belediyeleri, muhtarlıklar, barolar, diğer sivil toplum kuruluşları, hayvan sahipleri ve ilgili kurumları kapsayacağını açıkladı.
İmamoğlu, bu meselenin herkesin sorumluluğu olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
"İBB ve ilçe belediyelerimizin tüm kaynaklarına ek olarak, bakımevi genişletme ve yenileme, mama ihtiyacı ve veterinerlik hizmetleri için farklı arayışlar içerisinde olacağız. İBB'ye ait İstanbul Vakfı üzerinden 'Hepimize Yer Var' fonu kuracağız. Hayata geçireceğimiz 'Hayvan Dostu Şirket Sertifikası Programı' da kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin hayvan refahına yönlendirilmesini sağlayarak, sorunun çözümünde ortak paydaş haline gelecek. Bu program özel sektörün bu alandaki potansiyelini de harekete geçirecek."
Kaynak: AA / Berfin Kıraç - Güncel