Hollanda’da Türk İşçi Göçünün 60. Yılı Kutlandı

Hollanda'nın idari başkenti Lahey'de, Türk işçi göçünün 60. yılı anısına "60 Yıl, 60 Hikaye" adlı bir fotoğraf sergisi düzenlendi.

Sergi, 19 Ağustos 1964'te imzalanan Türkiye-Hollanda İş Gücü Anlaşması'nın 60. yıl dönümü kapsamında Atlas Kültür Merkezi tarafından Lahey Belediye binasında açıldı.

Açılışa Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, Lahey Belediye Başkanı Jan van Zanen ve çok sayıda Hollandalı ve Türk toplumu temsilcisi katıldı.

Büyükelçi Ünal, açılış konuşmasında Türkiye ve Hollanda arasındaki köklü dostluğa vurgu yaptı. Konuşmasına, TUSAŞ'ın Kahramankazan yerleşkesine yapılan terör saldırısını kınayarak başlayan Ünal, Hollanda Başbakanı Dick Schoof, Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp ve Lahey Belediye Başkanı van Zanen'in kınama mesajlarını da paylaştı. Ünal ayrıca, 1924'te iki ülke arasında imzalanan Dostluk Antlaşması'nın 100. yıl dönümünü de kutladı.

Büyükelçi Ünal, Türklerin Hollanda'daki başarı hikayelerine değinerek, 60 yıl önce umut ve cesaretle Hollanda'ya gelen Türk işçilerinin bugün sadece yabancı işçilerden çok daha fazla olduklarını belirtti. Ünal, Türklerin bugün 25 bin işveren olduğunu ve siyasetten ticarete, sanayiden eğitime, kültürden spora kadar hayatın her alanında aktif rol aldıklarını vurguladı.

Lahey Belediye Başkanı van Zanen ise konuşmasında, Türklerin ve Hollandalıların birlikte oluşturdukları hikayelere değindi ve Şahin Yıldırım'ın bu hikayeleri başarıyla sergilediğini belirtti. Van Zanen, Türk toplumunun Hollanda'ya ve Lahey'e önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Atlas Kültür Merkezi kurucusu ve "60 Yıl 60 Hikaye" kitabının yazarı Şahin Yıldırım, sergi ve kitapta 30 Hollandalı ve 30 Türk işçinin hikayesine yer verdiklerini söyledi. Yıldırım, kitapta yer alan bir hikayeyi paylaşarak, misafir işçi olarak gelip öğretmen olma hayalini gerçekleştiremeyen bir Türk işçinin oğlunun, bugün bin öğrencisi olan bir okulda müdürlük yaptığını ve babasının hayalini oğlunun gerçekleştirdiğini anlattı.

Yıldırım, Türklerin artık Hollanda toplumunun ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirtti.

Kitapta hikayesi yer alan Hollandalılardan Jenny van Dalen, Türk toplumuyla kaynaşmanın kendisine çok şey kattığını söyledi. Türklerin Hollanda'ya ilk geldiği dönemde resmi kurumlarda, aile hekimi ziyaretlerinde ve diğer işlemlerde tercümanlık yaptığını anlatan van Dalen, "Türk insanının kültürünü tanımak beni çok mutlu etti." dedi.

Türkiye'yi de ziyaret etme fırsatı bulduğunu aktaran van Dalen, "Türk kültürünü yakından tanıdıktan sonra, Hollanda'daki bazı kurallara uyum sürecinde yaşanan zorlukların nedenlerini daha iyi anlayabildim." şeklinde konuştu.

Sergide, 60 kişinin profesyonel portreleri, dönemin siyah beyaz fotoğrafları, belgeleri ve çeşitli objeler de yer alıyor.

Kaynak: AA / Selman Aksünger - Güncel

Uluslararası İlişkiler Kültür Sanat Göçmenler Hollanda Türkiye Güncel Kültür Yaşam Lahey

Benzer Videolar