Hollanda uyum sınavı nedir? Hollanda süresiz oturum nasıl alınır? Hollanda uyum sınavı kimler için geçerli?

Hollanda, 1 Ocak 2025'ten itibaren süresiz oturma izni almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için zorunlu bir uyum sınavı uygulamaya koyuluyor. Bu sınav, dil ve kültür bilgisi üzerine olacak ve sınavı geçemeyenlere süresiz oturma izni verilmeyecek.

HOLLANDA UYUM SINAVI: DETAYLAR

Hollanda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkede sınırsız bir şekilde yaşama hakkına erişimini kısıtlama kararı aldı. 2025 yılından itibaren oturma izni başvurusunda bulunan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, zorunlu dil ve kültür sınavına tabi tutulacak.

Bu karar, Türkiye - Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'na aykırı olduğu gerekçesiyle Türk kökenli örgütler tarafından eleştirildi. Göç uzmanı avukat İsmet Özkara, bu düzenlemenin yasalara aykırı olduğunu belirterek yargıya başvurmayı planladıklarını söyledi. Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND), yeni yıldan itibaren uygulanacak bu uygulama ile hükümetin 2022 yılında "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Hollanda'ya uyumunu sağlama amacıyla" aldığı kararın hayata geçirileceğini açıkladı.

Hükümet, bu kararı "Türkiye kökenli göçmenlerin Hollanda'ya yeterince uyum sağlayamadığı gerekçesiyle" aldığını açıkladı. Dönemin Sosyal İşler Bakanı Wouter Koolmees, bu uygulamayı savunarak, "Çoğunun işi var ve topluma aktif şekilde katılıyorlar ancak bazılarının Hollandaca ile ilgili sorunları var. Bu nedenle toplumda yollarını bulmakta zorlanıyorlar." dedi.

SINAVI GEÇEMEYENLER VİZE ALAMIYOR

Hükümet, Hollanda'ya gelmek isteyen Türk vatandaşlarına uyum sınavı zorunluluğu getirmiş durumda. Türkiye'deki Hollanda temsilciliklerinden vize almak isteyen Türk vatandaşları, B1 seviyesinde dil bilgisine ve ülke kültürüne dair bilgi sahibi olduklarını gösteren bir sınava girmek zorunda. Sınavda başarısız olanlara Hollanda vizesi verilmiyor.

2020 yılına kadar Hollanda, Türkiye vatandaşlarına yönelik istisnai ayrıcalıklar uyguluyordu. 1963 yılında imzalanan Türkiye-AB Ortaklık Anlaşması ve 1970 tarihli katma protokol, Hollanda'da Türk vatandaşlarına yönelik herhangi bir zorunlu dayatmaya izin vermiyordu. Ancak Hollanda hükümeti, 2016 yılında yaşanan darbe girişiminden sonra artan sığınmacı akınını gerekçe göstererek, uyum sınavını gündeme getirdi. Avrupa Adalet Divanı'nın 2014 yılında "baskın bir kamu yararı nedeni ile ortaklık anlaşması hükümlerinin ihlal edilebileceği" kararına dayanarak, Türkiye - AB Ortaklık Anlaşması'nın bazı hükümlerini görmezden gelmeye karar verdi.

Avukat İsmet Özkara, aile birleşimi yoluyla Hollanda'ya gelen Türk vatandaşlarına uygulanan uyum sınavı zorunluluğunun, şimdi de Hollanda'da yaşayanları kapsayacak şekilde genişletildiğini belirtti. Uyum sınavından geçemeyen Türk vatandaşları, 1 Ocak 2025'ten sonra süresiz oturma izni alamayacak.

Özkara'ya göre, bu uygulama Türk vatandaşları için ciddi olumsuzluklar yaratıyor. Hollanda'da yasal olarak 5 yıl kalan Türk vatandaşları, bu sürenin sonunda kalıcı oturma hakkına sahip oluyordu. Bu hak, AB genelinde geçerli olup, kalıcı iş sözleşmesi, kredi ve konut edinme gibi AB vatandaşlarına tanınan birçok haktan yararlanmayı sağlıyordu.

Uyum sınavına girmeyen Türk vatandaşlarına, 3-5 yılda bir yenilenmesi gereken farklı bir oturma izni verilecek. Bu durum, Türk vatandaşlarının birçok konuda hak kaybına uğramasına neden olacak.

Avukat İsmet Özkara, Türkiye-AB Ortaklık Anlaşması'nın tek taraflı olarak yürürlükten kaldırılamayacağını vurgulayarak, daha önce bu konuda Hollanda aleyhine açılan üç davanın Türk vatandaşları lehine sonuçlandığını ve onay aşamasında olduğunu belirtti. Özkara, Danıştay'ın gündeminde olan bir davada yerel mahkemenin, Avustralya ve Japonya gibi AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarına herhangi bir kısıtlama uygulanmazken, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uyum sınavı zorunluluğu getirilmesini "ayrımcılık" olarak değerlendirdiğini ve Danıştay'ın da bu kararı onaylayacağını umduklarını ifade etti. Özkara, 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek yeni düzenleme için de yasal yollara başvurmaya hazır olduklarını belirtti.

Avukat Özkara, bu kararı Avrupa Komisyonu'na şikayet edeceklerini ve bu düzenlemeye karşı imza kampanyası ve yürürlüğe girdikten sonra bireysel davalar açarak mücadele edeceklerini söyledi. Hollanda Türkler İçin Danışma Kurulu (IOT) Başkanı Zeki Baran da, süresiz oturma izninin uyum sınavına tabi olmasının 1963 Ankara Anlaşması'nın ihlali anlamına geldiğini söyledi. Bu durumun kabul edilebilir olmadığını belirten Baran, BBC Türkçe'ye gerekli tüm yasal girişimleri başlatacaklarını vurguladı. Baran, anlaşmanın tarafı olan Türkiye'nin de bu uygulama karşısında sessiz kalmaması gerektiğini savundu.

Haberler.com / Sena Demiröz - Gündem

Türkiye Cumhuriyeti Hollanda Hollanda Türkiye Türkiye Vize Gündem Eğitim Dünya Haberler

Benzer Videolar