Hollanda-Türkiye Dostluğunun 100. Yılı Kutlandı
Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği, Jean Monnet Burs Programı'nı kullanarak Türkiye-Hollanda dostluğunun yüzyılını kutladı.
Ankara'daki büyükelçilikte gerçekleştirilen etkinliğe, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands, bursiyerler ve çok sayıda davetli katıldı.
Programın açılış konuşmasını Bakan Yardımcısı Bozay yaptı.
Bozay, günümüzün belirsizlikler çağı olduğunu, ancak Jean Monnet Burs Programı'nın Türkiye-AB ve Türkiye-Hollanda ilişkilerinin geleceğine ışık tuttuğunu söyledi. Mario Draghi'nin AB'nin rekabet gücüyle ilgili raporuna değinen Bozay, raporun Türkiye'nin ve kapasitesinin göz ardı edilmesinin eksikliği olduğunu, programın Türkiye ve AB'nin kapasitelerini nasıl birleştireceğine dair çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
Bozay, Türkiye ve Hollanda arasındaki güçlü ortaklığa dikkat çekti.
Hollanda Büyükelçisi Wijnands, Jean Monnet Burs Programı'nın AB-Türkiye işbirliğinin önemli bir yapı taşı olduğunu, akademik ilişkilerin gelişimine katkıda bulunduğunu belirtti. İki ülke arasındaki dostluğun 100. yılını kutladıklarını hatırlatan Wijnands, NATO müttefiki olmanın ötesinde önemli ticaret ortakları olduklarını, Hollanda'nın Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcı olduğunu dile getirdi. İki ülke halkları arasında güçlü bağlar bulunduğunu da vurguladı.
Büyükelçi Ossowski, Jean Monnet Burs Programı'nın popüler ve başarılı bir program olduğunu söyledi. AB fonlarının Türkiye'de verimli kullanıldığını, Türkiye'deki nitelikli bürokrasinin bu başarının önemli bir faktörü olduğunu belirtti. Türkiye'deki görev süresinin henüz iki ay olduğunu ancak Türkiye'nin önemini vurguladı.
Jean Monnet Burs Programı
1990'dan beri uygulanan Jean Monnet Burs Programı, Türkiye'nin AB üyelik hedefini desteklemek amacıyla AB alanında uzmanlaşmış insan kaynağı yetiştirmeyi ve AB müktesebatının etkin uygulanması için gerekli idari kapasiteyi oluşturmayı hedefliyor.
Yaklaşık 3000 kişiye fayda sağlayan programın finansmanı, AB'nin Türkiye'ye sağladığı Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'ndan karşılanıyor.
Program, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, Merkezi Finans ve İhale Birimi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu işbirliğiyle yürütülüyor.
Kaynak: AA / Mehmet Şah Yılmaz