Hizbullah'ın yeni lideri kim olacak? | Dış Haberler

İsrail'in saldırısında öldürülen Hizbullah lideri Nasrallah, 30'lu yaşlarındayken 1992'de Hizbullah'ın genel sekreteri oldu ve o günden bu yana Hizbullah lideri olarak görev yaptı. Bundan sonra bölgede ve Hizbullah içinde neler yaşanacağını belirsizliğini koruyor. Nasrallah'ın yerine geçecek ise iki isimden bahsediliyor.

7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas çatışmaları, bir gün sonra İsrail-Lübnan sınırında gerginliğin artmasıyla yeni bir boyut kazandı. Son iki hafta boyunca ise dünya, İsrail-Hamas çatışmasından ziyade İsrail-Lübnan Hizbullah çatışmasına odaklandı.

İsrail: Nasrallah öldürüldü Haberi Görüntüle

İsrail, önce Lübnan'da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarını, ardından da telsizlerini imha etti. Gerilimin tırmanmasının ardından iki taraf arasında başlayan hava saldırıları günlerdir devam ediyor.

İsrail, Lübnan'daki saldırılarında çoğunlukla Hizbullah komutanlarını hedef aldığını açıklasa da, yüzlerce sivil hayatını kaybetti. İsrail, son olarak Cuma akşamı Beyrut'a yoğun bir hava saldırısı düzenledi ve hedefinin Hizbullah lideri Hasan Nasrallah olduğunu duyurdu. Nasrallah'ın ölümü, önce İsrail tarafından duyuruldu, ardından da saatler sonra Hizbullah tarafından doğrulandı.

Bu gelişmelerin ardından bölgede neler yaşanacağı belirsizliğini korurken, gözler Hizbullah'a çevrildi. 1992'de 30'lu yaşlarının başında Hizbullah'ın genel sekreteri olan Nasrallah, o günden bu yana örgütün liderliğini yürütüyordu. Bundan sonra nasıl adımlar atacağı bilinmezken, Nasrallah'ın yerine iki adayın adı geçiyor.

Haşim Safieddin

Hizbullah'ın yürütme kurulu başkanı ve Nasrallah'ın kuzeni olan Safieddin'in, örgütün yeni lideri olacağı düşünülüyor.

1964 yılında Sur yakınlarındaki Deir Qanoun en-Nahr'ın güney köyünde doğan Safieddin, Irak'ın Necef ve İran'ın Kum kentlerinde Nasrallah ile birlikte teoloji eğitimi aldı. İkisi de Hizbullah'a örgütün kuruluşunun ilk yıllarında katıldı.

Safieddin'in İran ile yakın bağları bulunuyor. Kardeşi Abdullah, Hizbullah'ın İran temsilcisi olarak görev yapıyor. Oğlu Redha ise 2020 yılında ABD'nin düzenlediği bir saldırıda öldürülen İran Devrim Muhafazaları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin kızıyla evli.

Hizbullah'ın yürütme kurulu başkanı olarak örgütün siyasi işlerini yöneten Safieddin, aynı zamanda grubun askeri operasyonlarını yöneten Cihat Konseyi'nde de yer alıyor.

2017 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından terörist ilan edilen Safieddin, kamuoyuna yaptığı açıklamalarda çoğunlukla askeri duruşunu ve Filistin davasına olan bağlılığını vurguluyor.

Naim Qassem

Diğer bir aday ise Hizbullah'ın genel sekreter yardımcısı olan 71 yaşındaki Naim Qassem.

Qassem, Güney Lübnan'da, özellikle geçen Ekim ayından bu yana birçok İsrail saldırısına maruz kalan Nebatiye şehrinin Kfar Kila köyünde dünyaya geldi.

Qassem'in Şii siyasi aktivizmde uzun bir geçmişi var. 1970'lerde Lübnan'daki bir Şii grubu olan Amal Hareketi'nin bir üyesi oldu. Daha sonra Amal'den ayrıldı ve 1980'lerin başında Hizbullah'ın kuruluşuna destek verdi. Örgütün temel din bilginlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Qassem'in dini akıl hocalarından biri, geniş çapta saygı duyulan Ayetullah Muhammed Hüseyin Fadlallah'tı ve Qassem uzun yıllar Beyrut'ta dini dersler verdi.

Hizbullah'ın eğitim ağının bir bölümünü denetleyen Qassem, aynı zamanda örgütün parlamento faaliyetlerini yönetmekten de sorumlu.

Qassem, 1991 yılında, İsrail tarafından suikasta uğrayan o zamanki Genel Sekreter Abbas el-Musawi'nin yönetimi altında genel sekreter yardımcısı olarak atandı.

Yıllar boyunca Hizbullah'ta önemli bir kamu rolü üstlendi ve aynı zamanda grubun Şura Konseyi'nin bir üyesi.

"
Benzer Videolar