Hizbullah'ın drone saldırısı İsrail'de tartışma yarattı: Dronelara karşı zayıf sistem | Dış Haberler

İsrail, Hizbullah'ın nasıl İsrail üssünü vurabildiğini tartışıyor. Dronelar ile başarılı bir saldırı düzenleyen Hizbullah, İsrail'de Demir Kubbe sisteminin sorgulanmasına yol açtı. Uzmanlara göre İsrail'in hava savunma sistemi füze ve roketlere karşı dünyanın en iyi savunmalarından biri olsa da, yavaş hareket eden droneları tespit etmekte zorlanıyor.

Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyindeki bir askeri üsse gerçekleştirdiği saldırı sonucunda dört asker hayatını kaybetti ve 60 asker yaralandı. Saldırı, bölgede gerilimi artırdı ve geniş yankı uyandırdı.

ABD basınında çıkan haberlere göre, saldırıdan dakikalar önce İsrail polisi hava kuvvetlerine şüpheli bir uçak hakkında bilgi verdi. Ancak, kendilerine uçağın İsrail'e ait olduğu söylendi ve endişelenmemeleri istendi. Bunun üzerine polis durumu kapattı. Kısa süre sonra Hizbullah saldırıyı gerçekleştirdi.

Hayfa kentindeki üsse düzenlenen saldırı, Hizbullah'ın İsrail'in lider kadrosu ve altyapısına yönelik yıkıcı saldırılara rağmen İsrail'e zarar verme yeteneğini koruduğunun bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Saldırının ardından İsrail ordusu bir soruşturma başlattı ve Demir Kubbe sisteminin etkinliği sorgulanmaya başlandı. Eleştirilerin bir diğer odağı da, saldırıdan önce sivillerin drone'u fark etmeleri ve yetkilileri uyarmaya çalışmalarıydı.

Viki Kadosh adlı bir sivil, üssün vurulmasından 10 dakika önce yetkilileri uyarı amacıyla aradıklarını söylüyor. Başka bir Hayfalı sivil, "Evimizin hemen üzerinde çok alçaktan uçtuğunu gördük. Çıkardığı sesi duyduk ve hemen garip bir şeyler olduğunu fark ettik." dedi.

İsrail ordusu olayla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Uzmanlara göre İsrail, saatte 1500 kilometre hızla hareket eden füzeleri tespit etmek ve durdurmak için iyi bir sisteme sahip olsa da, radar sistemleri bazen saatte 150 kilometre hızla hareket eden insansız hava araçlarını tespit etmekte zorlanıyor.

Dronlar tespit edilse bile, İsrail uçaklarıyla benzerlik gösterdikleri için karıştırılabiliyor. Çünkü düşük irtifa ve hızda uçuyorlar.

İsrail Hava Kuvvetleri'nde drone departmanının eski başkanı Ofer Haruvi, "Batı dünyasında sahip olduğumuz tüm sistemler -sadece İsrail'de değil- hava sahasını normal savaş uçakları ve füzelerden korumak ya da savunmak için inşa edilmiştir. Bu sistemlerin bir kısmını bu tür yavaş hareket eden hedefleri görebilecek, tespit edebilecek ve takip edebilecek şekilde yeniden tasarlamanız gerekiyor." diye belirtti.

Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşıyla önemi artan dronelar, Orta Doğu'da da önemli bir rol oynuyor.

Benzer Videolar