Havize Yatkın, Kırsal Anaokulunu Sevgiyle Yeniledi
Gaziantep'te 17 yıllık öğretmen olan Havize Yatkın, geçen yıl müdür olarak atandığı kırsal anaokulunda, hem öğrencilerin hem de mahallelilerin sevgisini kazandı. 5 yıl meslek lisesinde çocuk gelişimi öğretmenliği yapmış, daha sonra çocuğuna bakıcı bulmakta zorluk çeken Yatkın, yan dal olarak okul öncesi öğretmenliği eğitimini tamamladı. 10 yıl anaokullarında görev yaptıktan sonra 2 yıl bir okulda müdür yardımcılığı yaptı ve geçen yıl sınava girerek müdürlüğe hak kazandı.
Şahinbey ilçesine bağlı Osmanlı Mahallesi'ndeki Ayşe-Mehmet Maşa Anaokulu'na atanan Yatkın, okulu öğrenciler için daha cazip hale getirmek için büyük çaba sarf etti. Sponsorlar bulup kendi yaptığı el işleriyle okulu yenileyen Yatkın, okulu içten dışa renklendirdi. Yaz aylarında dahi okulda zaman geçiren Havize öğretmen, sadece boyayla kalmayıp okula gösteriler için sahne kurdu, eğitim materyalleri ile donattı ve okulu adeta bir koleje dönüştürdü.
Velilerle birlikte okulun duvarlarına çocukların ilgisini çekecek hayvan ve çiçek figürleri çizen Yatkın, atık malzemeleri de süs eşyalarına dönüştürerek, çocukların geri dönüşümün önemini erken yaşta öğrenmesini sağladı. Bu çabaları sayesinde geçen yıl 80 civarı öğrenciye eğitim veren okulda, bu yıl öğrenci sayısı 105'e çıktı.
Mahallenin kırsalda olması nedeniyle anneler sosyalleşme imkanı bulmakta zorlandıkları için Yatkın, onlarla çeşitli etkinlikler düzenledi. Eğitime velileri de dahil ederek çocukların eğitim kalitesini artırmayı hedefledi. Havize Yatkın, AA muhabirine verdiği röportajda, bu okulda ilk müdürlük deneyimini yaşadığını belirterek, "Buraya ilk geldiğimde sıvasız evlerin arasında, duvarları boş bir okul vardı. Kendimden bir şeyler katmak istedim, biraz renkli bir insanım. Okulun her tarafına dokundum, yeri geldi temizlik yaptım, hiç yadırgamadım," dedi.
Atandığı okulun kırsalda olmasından memnun olduğunu, çünkü insanların şehre göre daha samimi olduğunu belirten Yatkın, şunları söyledi: "Yeri geldi ben onların evine misafir oldum, beraber yemek yaptık, yeri geldi birlikte okulu temizledik. Atandığımdan beri müdür koltuğuna hiç oturmadım. Okulun her bölgesi elimden geçti, boya yapmadığım tek bir yeri kalmadı. Tek tek dolaplara kadar temizledim. Veliler de bundan memnun. Beni çok seviyorlar, ben de onları aynı şekilde çok seviyorum. Ömrüm boyunca bu köyde kalabilirim. İyi ki devlet beni buraya atamış. İyi ki buradaki insanlardan biri oldum."
Okulu çocukların sevdiği bir yuvaya dönüştüren Yatkın, "Çocuklar televizyonda izledikleri masal kahramanlarını görünce severek gelmeye başladılar. Çocuklarla okulun bahçesine ağaçlar, fideler dikip sebzeler yetiştirdik. Zaman zaman velileri de kattık işe. Sadece velilere yönelik etkinlikler de yapıyoruz. Mesela haftanın bir günü örgü etkinliği yapıyoruz. Veli de çocuklar da mutlu geliyorlar. Ekibim de çok iyi, bu nedenle çok şanslı olduğumu hissediyorum. Bendeki şevki ve aşkı gördükleri için hepsinin okula ve bana olan bağımlılığı çok mutlu ediyor beni," ifadelerini kullandı.
Mahalle sakini Hatice Nahırcı, çocuğunun okula severek gittiğini belirterek, "Müdüre hanım sayesinde okulun her tarafı süslü. Müdürümüzle birlikte ekmek yapıyoruz, dolma yapıyoruz, soframıza oturuyor. Bizden biri gibi," dedi.
Hatice Çağlayan, çocukların daha önce okula gelmek istemediğini anlatarak, "Müdüre hanımı ve okulu görünce hayran kaldık. Çocuklarımız okula koşa koşa geliyor. Müdürümüz çocuklarla yakından ilgileniyor. Okulu, öğretmenlerimizi, müdüremizi çok seviyoruz," diye konuştu.
Mahalle sakini ve okulda görevli olan Nejla Güçük de okulun bir yılda çok değiştiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Müdüre hanım sadece okula dokunmadı köylüye, köye dokundu. Yeri geldi bizle birlikte ekmek yaptı, temizlik yaptı. Okulumuzun her yerinde izi var. Hiç müdüre gibi gelmedi bizden biri gibi. Çok cana yakın, okulumuzun her yeriyle ayrı ayrı ilgilendi. Okulumuza yapılan yeniliklerle yakından ilgilendi. Velilere etkinlikler düzenledi. Köyümüzde sosyal tesisimiz yok ama müdüre hanım sayesinde el işi öğrendik."
Kaynak: AA / Adsız Günebakan - Kültür Sanat