HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: "ILO’nun C190 sayılı ‘Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından onaylanmasını istiyoruz"
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Birleşmiş Milletler ILO'nun C190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin Türkiye tarafından acilen onaylanması gerektiğini vurguladı. Bu sözleşmenin onayının önemli bir adım olacağını belirtti.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde HAK-İŞ, Filistinli kadınlar da dahil olmak üzere tüm kadınlara yönelik şiddeti protesto etmek için 81 ilde eş zamanlı eylemler düzenledi. Ankara'daki eylemde, HAK-İŞ üyeleri ile Genel Başkan Arslan, ABD Büyükelçiliği önünde "Kadına şiddete hayır" sloganlarıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi.
Arslan, basın açıklamasında hem Filistin'deki kadınların yaşadığı şiddeti kınadıklarını, hem de Türkiye'deki mücadeleyi desteklemek için harekete geçtiklerini ifade etti. Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi en temel görevleri arasında saydı.
Arslan, bu mücadelenin 25 Kasım ile sınırlı kalamayacağını belirterek, şiddetin kültürleri, medeniyetleri ve inançları yansıtmadığını, aksine bu değerlere aykırı olduğunu vurguladı. Dinlerinin kadınlara saygı ve değer vermeyi emrettiğini, yaşanan şiddetin kabul edilemez olduğunu sert bir dille dile getirdi.
Kadınlara ve erkeklere, hatta tüm canlılara şiddetin yasaklandığı bir kültürün temsilcileri olduklarını söyleyen Arslan, binlerce kadının katledilmesine sessiz kalınamayacağını, iş yerlerinde, aile içinde ve sokaklarda yaşanan şiddetin durdurulması gerektiğini belirtti.
Arslan, kadına yönelik şiddetin sadece kadınların değil, herkesin sorunu olduğunu dile getirdi ve erkeklerin bu mücadelede daha aktif rol almaları çağrısında bulundu. HAK-İŞ'li erkekleri, şiddetin önlenmesinde etkin rol üstlenmeye davet etti. Çünkü şiddetin faillerinin büyük çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğunu vurguladı.
ILO'nun C190 sayılı sözleşmesinin onaylanmasının önemine tekrar değinen Arslan, dünya genelinde ve Türkiye'de tüm çalışanların şiddet ve tacizden korunması gerektiğini, HAK-İŞ'in bu konuda öncü rol üstlendiğini ve sözleşmenin onaylanmaması durumunda toplu sözleşmeler yoluyla koruma sağlamak için çalışacaklarını açıkladı.
Filistin ve Gazze'deki İsrail saldırılarını ve bu saldırılardan kadın ve çocukların en çok etkilendiğini anlatan Arslan, uluslararası kuruluşların sessizliğini kınadı ve bu katliamlara karşı tepki gösterdi.
Basın açıklaması, HAK-İŞ Ankara İl Başkanı Duran Çiçek'in çalışma hayatında kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi için taleplerin yer aldığı ortak bildiriyi okumasıyla son buldu. - ANKARA