Hadrianopolis Antik Kenti’nde Askeri Strateji Oyununa Ait Oyun Taşları Bulundu

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde yer alan Hadrianopolis Antik Kenti'ndeki kazılar, 5. yüzyıla tarihlenen iki kemik oyun taşı ortaya çıkardı. Bu buluntu, antik döneme ait bir askeri strateji oyununa ait olduğu değerlendirilmektedir.

Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yaşam alanı olarak kullanılan Hadrianopolis'te, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş liderliğindeki kazı ve restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

"Karadeniz'in Zeugması" olarak anılan antik kent, hayvan figürlü mozaiklerle süslü tabanlara sahip birçok yapıyı barındırmaktadır. Kazılar sonucunda iki hamam, iki kilise, bir savunma yapısı, kaya mezarları, iç kale, yeraltı kaya yerleşimi, çeşme, kemerli yapılar, anıtsal nişler, surlar, villalar, diğer anıtsal yapılar ve kutsal alanlar gün ışığına çıkarılmıştır.

Doç. Dr. Çelikbaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında yürütülen kazılarda elde edilen önemli buluntuları Anadolu Ajansı muhabirine aktardı. Son keşif olan iki kemik oyun taşı, mercimek ve disk biçiminde olup, üzerindeki 4 ve 8 kollu semboller oyun taşlarına işaret etmektedir.

Doç. Dr. Çelikbaş, bu kemik taşların, antik çağda oynanan "Ludus Latrunculi" ve "Doudecim Scripta" gibi askeri strateji oyunlarına ait olduğunu belirtti. Bu oyunların Anadolu'da sıkça rastlanan ve askerler tarafından tercih edilen stratejik oyunlar olduğunu vurguladı. Buluntular, Hadrianopolis'te M.S. 2. yüzyıldan 5. yüzyıla kadar süren Roma birliğinin ve Roma kalesinin varlığını desteklemektedir.

Çelikbaş, kazı çalışmalarının devam ettiğini ve 2025 yılında da yeni buluntular beklendiğini ifade etti. Antik çağda popüler olan bu strateji oyunlarının taşlarının birkaçının günümüze ulaştığını belirterek, günümüzdeki dama, amiral battı ve mayın tarlası gibi strateji oyunlarıyla benzerlik gösterdiğini ekledi.

Kaynak: AA / Orhan Kuzu
Benzer Videolar