GÜVEN Hastanesi’nde 26’ncı Hipospadias Günü Etkinliği Düzenlendi

GÜVEN Hastanesi, 50. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında, "26. Hipospadias Günü" etkinliğini düzenledi. Etkinlik, ameliyathanede canlı bağlantı yoluyla hipospadias cerrahisinin uygulamalı olarak gösterilmesiyle dikkat çekti. Dünyaca ünlü Prof. Dr. Paddy A. Dewan ve Fatih Akbıyık tarafından gerçekleştirilen ameliyat, katılımcılara ameliyat sürecini anlık olarak izleme, cerrahi teknikleri yakından inceleme ve uzmanlara soru sorma fırsatı sundu.

14 Mart Salonu'nda düzenlenen etkinlik, Güven Sağlık Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Yeşim Çetinkaya Şardan ve Güven Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatih Akbıyık'ın açılış konuşmalarıyla başladı. Hipospadias cerrahisi konusunda uzman olan Prof. Dr. Paddy A. Dewan, etkinliğin önemli konuklarından biriydi. Dewan, katılımcılara geniş bir bilgi birikimi ve deneyimini paylaştı. Canlı cerrahi gösterisi, etkinliğin en dikkat çeken bölümlerinden biriydi. Ameliyathanede canlı bağlantı yoluyla gerçekleştirilen ameliyatı, Prof. Dr. Paddy A. Dewan ve Fatih Akbıyık birlikte gerçekleştirdi. Canlı cerrahi gösterisinin ardından Prof. Dr. Paddy A. Dewan, hipospadias vakalarının detaylı incelemesi, cerrahi teknikler ve komplikasyon yönetimi üzerine sunumlar yaptı. Katılımcılar, bu alandaki en güncel bilgileri edinme ve uzmanlarla tartışma fırsatı buldu. Program, Prof. Dr. Fatih Akbıyık'ın kapanış konuşmasıyla sona erdi.

'HİPOSPADİAS RAHATSIZLIĞININ GÖRÜLME SIKLIĞI ARTIYOR'

Güven Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatih Akbıyık, yaptığı konuşmada hipospadias rahatsızlığının görülme sıklığının arttığını vurguladı. Yaklaşık 250-300 çocuktan birinde görülen bu rahatsızlığın, ileri dönemde üreme, cinsel ve ruh sağlığı açısından ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti. Akbıyık, "Sabah canlı cerrahi olarak bir ameliyat gerçekleştirildi. Salondaki meslektaşlarımızla paylaştık ve tartışma imkanı bulduk. Özellikle cerrahi branşlarında hekimlerin bilgi alışverişi çok önemlidir. Ameliyat görüntülerini paylaşmak ve bunları tartışmak ve yorumlamak büyük önem taşıyor. Bu, hepimizin bilgi anlamında ilerlemesine katkı sağlıyor. Canlı cerrahi sırasında soru sorabilmek çok değerlidir. Normalde ameliyatı bir veya iki kişi izleyebilirken, bugün yaklaşık 100 çocuk cerrahisi uzmanı salonda ameliyatı izledi. Anında soru sorup cevap alabilir veya yorum yapabildiler. Bu teknik olarak çok değerlidir. Öte yandan, hipospadias rahatsızlığının artmasının sebepleri arasında, endokrin bozucular adı verilen, katkı maddesi içeren yiyecek ve içeceklerin artışı, sanayileşmiş gıdaların tüketimi, dondurmadan cipse kadar pek çok ürünün tüketiminin artması gösterilebilir. Bu rahatsızlıkların görülme ihtimali de artıyor. Çocuklarda, özellikle kız çocuklarında erken ergenlikler görünüyor ve sıklığı artmaya başladı. Bu da hipospadias dediğimiz peygamber sünneti veya benzer anomalilere benzer bir artışa işaret ediyor." dedi.

Prof. Dr. Paddy A. Dewan ise, "Dünyanın her yerinde, Balkanlar ve Türkiye dahil, sık görülen bir hastalık bu. Meslektaşlar arasında bu tür toplantılar ile iş birliğimizi güçlendiriyor ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Bu hepimiz için çok değerli" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Eğitim Sağlık

"
Benzer Videolar