Güney Kore'de görevden uzaklaştırılan Yoon ikinci defa ifadeye çağrıldı | Dış Haberler

Güney Kore'de 3 Aralık'ta 6 saatlik sıkıyönetim ilanıyla ülkede kriz yaratan ve Devlet Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon Suk Yeol, bir kez daha ifadeye çağrıldı

```html

Güney Kore'nin görevden alınan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık'ta ilan ettiği kısa süreli sıkıyönetimle ilgili soruşturma kapsamında yeniden ifade vermeye çağrıldı. Bu çağrı, özel savcılık ekibinden geldi.

Yonhap haber ajansının bildirdiğine göre, savcılık Yoon'a ikinci bir tebligat gönderdi. Daha önce ifade vermekte tereddüt eden Yoon'un bu kez sorguya katılması isteniyor.

Yoon, ilk ifade çağrısına avukatı olmadığını belirterek yanıt vermemişti. Ancak savcılık, bu ikinci çağrıya da yanıt verilmezse tutuklama talebiyle mahkemeye başvurabileceğini açıkladı.

Öte yandan, Güney Kore Anayasa Mahkemesi, Yoon'un azil davasının ilk duruşmasını 27 Aralık'ta gerçekleştireceğini duyurdu.

Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO), Emniyet Genel Müdürlüğü, Savunma Bakanlığı ve üst düzey yetkililer hakkında yürüttüğü soruşturma kapsamında, Yoon'un ifadesini çarşambaya kadar almak istediğini daha önce belirtmişti.

AZİL SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Güney Kore'de bir devlet başkanının görevden alınması için, Ulusal Meclis'te sunulan azil önergesinin üçte iki çoğunlukla kabul edilmesi gerekiyor. Diğer kamu görevlilerinin azli için ise salt çoğunluk yeterlidir.

Meclis'in kararı, ardından Anayasa Mahkemesi'ne gönderilir. Mahkeme, kanıtları değerlendirdikten sonra 6 ay içinde azil kararını onaylayabilir veya reddedebilir. Doğrulama için dokuz yargıçtan en az altısının onayı gerekmektedir.

Eğer Anayasa Mahkemesi azli onaylarsa, Yoon, 2017'de görevden alınan Park Geun-hye'den sonra bu şekilde azledilen ikinci Güney Kore devlet başkanı olacak.

GÜNEY KORE'DE SIKIYÖNETİM İLANI

3 Aralık akşamı, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, televizyondan yaptığı açıklamada muhalefeti "devlet karşıtı faaliyetlerle" suçlayarak sıkıyönetim ilan etti. Ancak bu karar, mecliste yapılan oylama ve sonrasında Bakanlar Kurulu'nun onayıyla geri alındı.

Yoon, muhalefeti hükümetin işleyişini engellemekle suçlamış ve sıkıyönetimin Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal düzeni korumayı amaçladığını savunmuştu.

Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, orduya teyakkuz durumuna geçme talimatı vermişti. Ayrıca, "sıkıyönetim birlikleri"nin Ulusal Meclis'e girdiği bildirilmişti.

Ulusal Meclis'te yapılan acil oturumda, 190 milletvekilinin oyu ile sıkıyönetim kararı kaldırıldı ve hükümsüz ilan edildi. Bakanlar Kurulu'nun da onayının ardından Yoon sıkıyönetimi resmen sona erdirdi.

Ana muhalefet partisi ve diğer küçük partiler, sıkıyönetimin anayasaya aykırı olduğunu savunarak Yoon'un azli için önerge sundular. İlk önerge reddedilse de, ikinci önerge nitelikli çoğunlukla kabul edildi. Bu karar sonucu Yoon görevden uzaklaştırıldı ve Başbakan Han Duck-soo geçici olarak göreve getirildi.

```
Benzer Videolar