Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, 'sıkıyönetim ilanını' savundu | Dış Haberler
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık'taki başarısız sıkıyönetim ilanının "idari eylem" olduğunu savunarak, azledilmesi ve yargılanması halinde buna karşı koyacağını bildirdi
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, ülkedeki sıkıyönetim kararının ardından ikinci kez ulusa seslendi.
Yoon, sıkıyönetimin idari bir önlem olduğunu, isyan girişimi olarak nitelendirilemeyeceğini ve bu nedenle soruşturma konusu olmayacağını vurguladı.
Muhalefetin hükümeti felç etme girişimlerine rağmen, ülkeyi koruma ve devlet işleyişini normale döndürme amacıyla sıkıyönetim ilan etme yetkisini kullandığını belirten Yoon, bu kararı "son derece hesaplanmış bir siyasi hamle" olarak tanımladı.
Güney Kore'de Genel Kurmay Başkanı Park görevinden alındı.AA'nın aktardığı habere göre, Devlet Başkanı Yoon, sıkıyönetim nedeniyle azledilmesi ve yargılanması durumunda direneceğini ifade ederek, "Ülkenin hükümetini felç eden, anayasal düzeni bozan güçler ve suç örgütlerinin Kore Cumhuriyeti'nin geleceğini tehdit etmesine izin vermeyeceğim" dedi.
SIKIYÖNETİM SORUŞTURMASINDA GÖZALTINDAKİ POLİSLER İÇİN TUTUKLAMA İSTEMİ
Güney Kore'deki sıkıyönetim soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan Emniyet Genel Müdürü Cho Ji-ho ve Seul Metropol Emniyet Müdürü Kim Bong-sik için tutuklama talebinde bulunulacağı açıklandı.
Yonhap haber ajansının bildirdiğine göre, soruşturmayı yürüten yetkililer, acil gözaltı kararıyla tutuklanan polis yetkililerinin tutuklanması için mahkemeye başvuracaklar.
İddialara göre, söz konusu emniyet müdürleri, 3 Aralık'taki başarısız sıkıyönetim girişimi sırasında Ulusal Meclis'i polis ablukasına alarak milletvekillerinin oylamaya katılmalarını engellemeye çalışmıştı.
Ülkedeki acil durum tutuklama düzenlemeleri gereğince, polis, şüphelileri gözaltında sorgulamak için 48 saatlik süreye sahip.
GÜNEY KORE'DEKİ SIKIYÖNETİM
Yoon, 3 Aralık'ta yaptığı televizyon konuşmasında, "muhalefetin devlete karşı faaliyetlerde bulunduğu" iddiasıyla sıkıyönetim ilan etmişti. Ancak, parlamentonun yaptığı oylama ve Bakanlar Kurulu'nun onayıyla bu karar geri alındı.
Yoon, muhalefeti hükümetin işlevlerini engellemekle suçlayarak, sıkıyönetimin Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal düzeni korumayı amaçladığını savunmuştu.
Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordu komutanlarına toplantı çağrısı yaparak teyakkuz halinde olunmasını istedi. Ayrıca, "sıkıyönetim birlikleri" olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclis'e girdiği bildirildi.
Ulusal Meclis'te yapılan acil oturumda, sıkıyönetimin kaldırılmasına dair önerge 190 milletvekilinin oyu ile kabul edildi. Meclis Başkanlığı, oylamanın ardından sıkıyönetimin geçersiz hale geldiğini duyurdu.
Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Yoon, sıkıyönetimin sona erdiğini açıkladı.
Seul Yüksek Savcılığı tarafından yürütülen "vatana ihanet", "silahlı kalkışmaya teşebbüs" ve "görevi kötüye kullanma" şüphesiyle ilgili soruşturma kapsamında Yoon "şüpheli" olarak değerlendirildi ve yurt dışı seyahat yasağı konuldu.
Güney Kore Ulusal Meclisi, 10 Aralık'ta sıkıyönetim ilanıyla ilgili olarak Devlet Başkanı Yoon dahil 8 kişinin "derhal gözaltına alınması" kararını kabul etti.
*Haberin fotoğrafı AP tarafından servis edilmiştir.