Güneş’ten Kopan Plazma Topu Dünya’ya Ulaşacak, Auroralar Görülebilir

ABD yetkilileri, Güneş'ten kopan devasa bir plazma bulutu ve beraberindeki manyetik alanın Dünya'ya çarpacağını ve bu durumun çeşitli yerlerde gözlemlenebilecek auroralara neden olabileceğini duyurdu.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi'nden Shawn Dahl, fırtınanın Doğu Zaman Dilimi'nde sabah veya öğle saatlerinde etkisini göstereceğini ve bir sonraki güne kadar devam edebileceğini belirtti.

Güneş'ten fırlayan koronel kütle ejeksiyonu (CME), saatte 4 milyon kilometre hızla Dünya'ya doğru ilerliyor. Yetkililer, bu durumun G4 seviyesinde bir jeomanyetik fırtına uyarısı vermesine neden olduğunu belirtti. G4, en yüksek fırtına seviyesi olan G5'in bir alt seviyesidir. Ancak fırtınanın tam şiddeti, çarpma anına kadar tam olarak belli olmayacak.

CME'ler Dünya'nın manyetosferine çarptığında jeomanyetik fırtınalar oluşur. Bu fırtınalar, Dünya yörüngesindeki uyduları bozabilir, radyo sinyalleri ve GPS sistemlerinde aksaklıklara yol açabilir ve elektrik şebekelerinde kesintilere neden olabilir.

Fırtınanın etkisiyle, yörüngedeki yaklaşık 5 bin uydu seviyesinin yeniden ayarlanması gerekebilir. Fırtınalar, iyonosferi genişleterek uyduların yavaşlamasına ve yörüngeden sapmalarına neden olabilir. Yetkililer, bu auroraların şehir ışıklarından uzak, karanlık bölgelerde en iyi şekilde gözlemlenebileceğini belirtti.

Dijital kameralar ve telefonlar, çıplak gözle görünmeyen auroraları kaydedebilir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Hava Durumu Teknoloji Fırtına Sağlık Dünya Güneş Uzay Doğa

"
Benzer Videolar