GTÜ Teknopark, Geleceğin Girişimcilerine Destek Oluyor
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknoparkı, Kocaeli'nde geleceğin girişimcilerini ve mühendislerini kariyerlerine sağlam bir başlangıç yapmaları için destekliyor.
2019'dan beri faaliyet gösteren GTÜ Teknopark, nitelikli iş gücü yetiştirmeyi, verimliliği artırmayı, ürün kalitesini yükseltmeyi, yenilikçiliği teşvik etmeyi, teknoloji odaklı girişimciliği desteklemeyi ve KOBİ'lerin teknolojik gelişmelere uyumunu sağlamayı hedefliyor.
Teknopark, 150'nin üzerinde firmanın bulunduğu bir ekosistem sunarak, mühendislik öğrencilerine hem iş imkanı sağlıyor hem de kendi işletmelerini kurmaları için maddi ve manevi destek veriyor.
Yaklaşık 120 öğrenci, teknoparkta stajyer veya girişimci olarak yer alarak iş hayatına hazırlanıyor. GTÜ Teknopark, öğrencilerin ulusal ve uluslararası teknik yarışmalara katılımlarına da laboratuvar ve atölye olanakları sağlayarak destek veriyor.
Karşılıklı Fayda Ortamı
GTÜ Teknopark Genel Müdürü Yusuf Çalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akademisyenler ve öğrencilerle iş birliği içerisinde çalıştıklarını vurguladı. 150 firmanın öğrencilere istihdam ve altyapı sağladığını belirten Çalık, hocaların firmalarda danışmanlık hizmeti verdiğini veya ortak projeler geliştirdiğini söyledi. Yaklaşık 120 öğrencinin kısmi zamanlı çalıştığını, 15 öğrencinin de teknopark süreçleri eğitimi aldığını ekledi.
Çalık, öğrencilerin girişimlerin kuruluşundan itibaren tüm süreçlerine dahil olduğunu ve mezuniyet öncesi veya sonrası kolayca kendi şirketlerini kurabildiklerini belirtti. Bu süreçte öğrencilere hem sanayicilerle hem de girişimcilerle iş birliği yapma fırsatı verildiğini, gençlerin yaratıcı fikirleri ve yeni teknolojilere hakimiyetlerinin firmalara büyük fayda sağladığını dile getirdi.
Çalık, öğrenciler, akademisyenler ve firmalar arasında karşılıklı bir katkı ve iş birliği olduğunun altını çizerek, firmaların üniversitenin tüm altyapısını kullandığını ve mühendislik fakülteleriyle yakın iş birliği içerisinde olduklarını ifade etti.
Çalık, öğrencilerin stajlar yoluyla deneyim kazandığını ve kısmi zamanlı çalışarak iş hayatına erken entegre olduklarını, bu sayede mezun olduklarında iş bulma şanslarını ve uygun iş seçme yeteneklerini geliştirdiklerini belirtti.
"Kendimi Çok İyi Geliştirdim"
Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Mustafa Şafak Ekre, teknoparkta staj yaptığı gemi mühendisliği firmasında edindiği deneyimlerin, teorik bilgisini pratiğe dökme açısından çok faydalı olduğunu dile getirdi. Sektöre iki yıl deneyimli olarak adım atacağını ve bunun kendisine büyük avantaj sağlayacağını belirterek teknopark yetkililerine teşekkür etti. Çalışma ortamının kendisini oldukça geliştirdiğini ve farklı firmaları ziyaret etme fırsatının da çok yararlı olduğunu ekledi.
GTÜ Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Kadir Gören ise teknoparkın, teknoloji yarışmalarına hazırlık sürecinde atölye ve malzeme desteği sağladığını, ayrıca firmaların desteğiyle girişim kurma vizyonu geliştirme fırsatı bulduğunu belirtti.
Kaynak: AA / Cem Ali Kuş - Teknoloji Teknoloji kocaeli Eğitim ```