GSS düzenlemesi Meclis’ten geçti, Aile hekimliklerinde yeni dönem başlıyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni yasa, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda önemli değişiklikler getiriyor. Bu değişiklikler, genel sağlık sigortasını da kapsıyor.
AİLE HEKİMLİĞİNDE YENİ DÜZENLEMELER
Aile Hekimliği Kanunu'nda yapılan güncellemelerle, yabancılara sunulan aile hekimliği hizmetleri (Bakanlıkça belirtilen özel amaçlı raporlar ve mesai dışı akupunktur, fitoterapi hizmetleri hariç) sertifikalı aile hekimleri tarafından ücretsiz olarak verilecek.
Acil durumlar dışında, aile hekimliği hizmetleri haftada en az 40 saat sürecek. Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterler ve ilgili aile hekiminin talebi doğrultusunda, yerel sağlık idaresinin onayıyla çalışma saatleri düzenlenecektir.
Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen tarifelerden elde edilen gelirler, il sağlık müdürlüklerinin döner sermaye hesaplarına aktarılacak. Bu gelirlerin sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için kullanılmasına ilişkin kriterler, aile hekimleri ve çalışanlarına dağıtılacak miktarlar ve diğer usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görüşü alınarak Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecektir.
SGK, bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret ve sanayi odaları ile borsaların ve bunların birliklerinin personel fonlarıyla veri paylaşımı yapılabilecektir.
YABANCI ÖĞRENCİLER İÇİN GSS KAPSAMI
Yabancı uyruklu öğrenciler, kayıtları devam ettiği sürece, eğitim-öğretim yılının başlangıcından itibaren 3 ay içinde başvurmaları halinde Genel Sağlık Sigortası'ndan yararlanabileceklerdir.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı veya Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu tarafından burs alan uluslararası öğrenciler, burs süreleri boyunca Genel Sağlık Sigortası kapsamında yer alacaklardır. Genel Sağlık Sigortası primi, belirlenen prime esas kazanç alt sınırının %4'ü olacaktır.
KATILIM PAYINDA GÜNCELLEME: 20 TL
Yeni yasa, klinik araştırmaların teşvik edilmesi amacıyla düzenlemeler içeriyor. Buna göre, Sağlık Bakanlığı'nın onay verdiği kamu hastaneleri ve devlet üniversitelerinde yapılan klinik araştırmalara katılan hastaların sosyal güvenlik ve sağlık hakları korunacaktır.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan bir diğer değişiklikle, ayakta tedavi muayeneleri için katılım payı 20 TL olarak belirlendi. SGK, birinci basamak sağlık hizmeti sunucuları tarafından sevk edilenler için katılım payını yarıya kadar indirebilecektir.
Özel sektör işverenlerinin SGK'ye ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için geçerli olan %5'lik indirim oranı, %4'e düşürüldü. Bu düzenleme, kanunun yayımlandığı ayın başından itibaren yürürlüğe girecektir.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı veya Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu tarafından burs alan yabancı uyruklu öğrencilerin, avukat stajyerlerinin ve Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Kanunu kapsamındaki kişilerin Genel Sağlık Sigortası primlerinin ödeme süreleri kanunla belirleniyor.
YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTASI PRİM İNDİRİMİ UZATILDI
İmalat sektöründeki işletmeler için geçerli olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi indirimi (%5), 31 Aralık 2026 tarihine kadar devam edecektir. Cumhurbaşkanı, bu süreyi 31 Aralık 2027 tarihine kadar uzatma yetkisine sahiptir.
Yeni yasa ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, hizmet sözleşmesiyle bir veya daha fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalıların 2008 Ekim ayı öncesi aylık hesaplamalarında mevcut uygulamaya devam edilecektir.
Astsubay adayları, polis adayları ve subay/astsubay adaylarının yetim aylıkları bağlanacak ve kesilmeyecektir. Kanun kapsamında aylık alan veya bundan sonra aylığa hak kazanacak erkek çocuklara, ikinci lisans ve yüksek lisans kayıtlarında aylık ödenecektir.
YAŞLILIK AYLIĞI ŞARTLARINDA DEĞİŞİKLİK
31 Aralık 2008 (dahil) tarihinden önce sigortalılığı başlayan ve hizmet sözleşmesiyle bir veya daha fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalılar için yaşlılık aylığı şartları güncellendi. Çalışma gücü kayıp oranı %40-%49 olanlar için 18 yıl sigortalılık süresi ve 4100 gün prim, %50-%59 olanlar için ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3700 gün prim ödeme şartı getirildi.
2008 Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemleri, yeni düzenlemeyle çalışma gücü kaybına göre belirlenecek ve tüm işlem SGK tarafından yürütülecektir. Yürürlük tarihinden önce vergi indirimi alan engellilerin mevcut aylıkları ödenmeye devam edecek, kontrol muayenesinden geçenlerin yeni sağlık raporları SGK sağlık kurulları tarafından değerlendirilecektir.
Kaynak: AA / Rabia Dalkılıç - Sağlık Tbmm Genel Kurulu Politika Sigorta Sağlık Yaşam Dünya ```