Grip Aşısı ile Kış Mevsiminde Korunma İmkanları

Soğuk havaların gelmesiyle birlikte grip vakaları artıyor. Eylül ve ekim aylarında yapılan grip aşısıyla 6-8 ay boyunca bu hastalıktan etkin bir şekilde korunmak mümkün.

Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) Başkanı Şule Dilek Yağcı Tüysüz, gribin "orthomyxoviriolae" adlı bir RNA virüsü ailesine ait olduğunu belirtti. Bu virüs boğaz, burun ve akciğer gibi solunum yollarında çoğalıyor ve halk arasında grip olarak bilinen bulaşıcı hastalığa neden oluyor.

Tüysüz, gribin genellikle bağışıklık sistemi zayıf olanları, çocukları ve yaşlıları etkilediğini ve erken tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurguladı. Bağışıklık sistemi zayıflığı, astım, KOAH gibi kronik rahatsızlıklar, diyabet, obezite, kanser, alkol ve sigara kullanımı ile hamilelik, gribin gelişmesinde tetikleyici faktörler olarak sıralanıyor.

Tüysüz, gribin soğuk algınlığı ile karıştırılmaması gerektiğini belirterek, "Soğuk algınlığı sadece üst solunum yollarını etkilerken, grip akciğer dahil tüm solunum yollarını etkiler. Gripte görülen ağrı, ateş ve halsizlik, soğuk algınlığına göre daha şiddetlidir. Soğuk algınlığında nadir görülen ateş, gripte yoğun olarak yaşanır. Soğuk algınlığı sinüzit ve kulak ağrısına yol açabilirken, grip bronşit ve zatürreye neden olabilir." dedi.

"Aşıların etki süresi 6-8 ay arasındadır"

Tüysüz, gribin aşı ve antiviral ilaçlarla önlenebileceğini vurgulayarak, "Hastanın en zorlu günleri ilk 3-4 gündür. Ayrıca grip ilk 24 saat ile 72 saat arasında bulaşıcı hale gelir. Bu nedenle insanlar hastalanmadan bile virüsü başkalarına bulaştırabilir." uyarısında bulundu.

Mevsimsel gribin Türkiye'de ve dünyada her yıl milyonlarca insanı etkilediğini ve hastane yatışlarına, hatta ölümlere neden olduğunu belirten Tüysüz, şunları ekledi:

"Hastalıktan korunmanın en etkili yolu grip aşısıdır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bakanlığı, aşılanmanın önemini her yıl vurguluyor. Pandemi olmasa bile gribe karşı korunmanın en etkili yolu aşılanmadır. Grip virüsü sürekli değişime uğruyor, bu da bir önceki yılda görülen virüsten farklılaşmasına yol açıyor. Bağışıklık sistemi virüsü tanıyamadığı için her yıl milyonlarca kişi gribe yakalanıyor. Bu nedenle aşılar her yıl yenilenerek, bir önceki yılda görülen 3-4 alt grup virüs aşıya ekleniyor.

Grip aşıları güvenilir olsa da yüzde 100 korunma sağlamaz. Ancak kişinin pek çok grip türüne karşı bağışıklık geliştirmesini sağlayarak, hasta olma riskini azaltır. Aşılar her zaman yapılabilse de, en ideal zaman Eylül ve Ekim aylarıdır. Aşılanmadan iki hafta sonra kişi mevcut influenza virüsüne karşı bağışıklık kazanır. Aşıların etki süresi 6-8 ay arasındadır."

Tüysüz, çocukların da grip aşısı olabileceğini vurgulayarak, "Çocuklar 6 aydan sonra aşılanabilir. 9 yaşa kadar 4 hafta arayla yılda iki doz aşı olmaları gerekir. Yetişkinler için yılda tek doz aşı yeterlidir." dedi.

Bazı durumlarda aşı yaptırılmaması gerektiğini de belirten Tüysüz, şunları söyledi: "Grip aşıları, 6 aydan küçük bebekler, yumurta alerjisi olanlar, aşının içindeki bir maddeye alerjisi olanlar ve hamileliğin ilk 3 ayında olanlara uygulanmamalıdır."

Dernek Başkanı Tüysüz, kış mevsiminde sağlığın korunması için özellikle risk grubunda olanların aşılanması gerektiğini belirterek, "Ülkemizde risk grubundaki kişiler için aşılar SGK tarafından ücretsiz olarak karşılanmaktadır." dedi.

Kaynak: AA / Yeşim Sert Karaaslan - Sağlık

Grip Aşısı Grip Aşısı Eğitim Sağlık Eylül Aşı

"
Benzer Videolar