Görme Engelli Öğrenciler Bilimin Işığında Öğreniyor

İzmir'deki Aşık Veysel Görme Engelliler Ortaokulu öğrencileri, "Bilimin Işığında Aydınlansın Dünyam Projesi" sayesinde dokunarak öğrenmenin keyfini çıkarıyor.

Proje, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteğiyle okulun Fen Bilgisi Öğretmeni Necla Ersoy Burhan tarafından hayata geçirildi.

Görme engelli öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre tasarlanan proje, çevre, matematik, arkeoloji, kültür ve miras, sağlıklı beslenme, uzay ve bilim gibi konuları kapsıyor.

Öğrenciler, uzman eğitimciler eşliğinde İnciraltı Kent Ormanı, 100. Yıl Zeka Oyunları ve Matematik Parkı, Nasreddin Hoca Çocuk Kültür Bilim Merkezi, Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi ve Konak Göztepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret ediyor.

En son ziyaretleri, 8 bin 500 yıllık Yeşilova Höyüğü oldu. Öğrenciler, kazı ekibinden arkeoloji ve bölge tarihi hakkında bilgi aldı ve kazı deneyimi yaşadı.

Höyükteki "Neolitik Köy"de eski çağlara ait deri kıyafetler giyen öğrenciler, 8500 yıllık buluntulara dokunma fırsatı buldu.

Öğretmen Necla Ersoy Burhan, projenin öğrencilerin bilimsel olguları keşfetmelerini, merak duygusunu, araştırma ve sorgulama isteklerini desteklemeyi amaçladığını belirtti.

Proje aynı zamanda öğrencilerin bağımsız hareket ve sosyal becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. Burhan, projenin öğrencilerin okul dışı alanlarda yaşayabilecekleri zorlukları ortadan kaldırdığını ve herkesin etkinliklere katılabildiğini vurguladı.

6. sınıf öğrencisi Nisa Nur Toprak, hafta boyunca yaşadıkları deneyimlerden heyecan duyduğunu ve eski çağlara ait deri kıyafetleri giymenin keyfini çıkardığını ifade etti.

Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, merkezin Türkiye'deki tek engelsiz arkeolojik merkez olduğunu ve görme engelli çocukların kazı deneyimi yaşadıklarını söyledi.

Derin, öğrencilerin 8 bin 500 yıllık buluntulara dokunarak anlamalarına olanak sağlayan projenin engelleri ortadan kaldırma açısından önemli olduğunu belirtti.

Kültür Sanat Eğitim Çevre Yaşam Dünya izmir

Benzer Videolar