Giresun Sendromu nedir, belirtileri nelerdir, neden olur?

Giresun'da tespit edilen, tüm organların yer değiştirmesi sonucu gelişen siroz vakası, Türkiye'de ve dünyada büyük yankı uyandırdı. Bu eşsiz durum, "Giresun Sendromu" olarak adlandırıldı ve tıp literatürüne girdi. Peki, Giresun Sendromu nedir ve belirtileri nelerdir?

GİRESUN SENDROMU: BİR İLK

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, organlarının tamamının yer değiştirmesi ve bunun sonucunda gelişen sirozla karakterize bir vaka tespit edildi. Bu benzersiz vakaya, tıp dünyasına önemli bir katkı sağlayan doktorlar tarafından "Giresun Sendromu" adı verildi.

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, bu hastalığın dünyada ilk kez tanımlandığını vurgulayarak, "Tüm organları ayna görüntüsünde ters dönmüş bir hastamızda kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit ettik. Bu vakayı ulusal ve uluslararası kongrelerde hakemlerin onayıyla tıp literatürüne kazandırdık ve 'Giresun Sendromu' adını verdik" şeklinde açıklama yaptı.

Dülger, organların ters yerleşiminin nadir görüldüğünü ancak bu vakada tüm organların yer değiştirmesiyle birlikte sirozun da geliştiğini belirterek, "Bu hastalar normal yaşamlarını sürdürememekte, yürüyemiyor ve ömürleri kısalıyor. Karaciğer fonksiyonlarındaki bozulmalar zamanla artmakta ve uygun tedavi uygulanmazsa hastalık hayatı tehdit eden boyutlara ulaşabilmektedir. Siroz teşhisi konulduktan on ila on iki yıl sonra hastalar karaciğer nakline ihtiyaç duymaktadır. Bazıları nakil olabilmekte, bazıları ise nakil olamamakta ve yaşam beklentileri daha kısa olmaktadır. Uygun tedavi görmezlerse hayati tehlike oluşturan bir hastalık grubu. Uzun yıllar boyunca farkında olmadan yaşıyorlar, ancak zamanla karaciğer fonksiyonlarında bozulmalar meydana geliyor. Bu durumda müdahale gerekiyor. Biz hem kalp hem de karaciğer açısından gerekli tedavilerini başlattık. Şu an hastamızın durumu iyi." dedi.

BİR İLK: NADİRDEN ZİYADE

Dünyada ilk kez görülen ve "Giresun Sendromu" olarak adlandırılan hastalığın belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Gökhan Aydın, "Nadir görülen hastalıklar var, ancak bu nadirden ziyade ilk kez görülen bir vaka. Ben de klinik hayatımda ilk defa gördüm. Hastanın bize karaciğer sirozu bulgularıyla başvurmasıyla başladı. En önemli bulgular arasında nefes darlığı, karında sıvı birikimi ve halsizlik yer alıyor. Hastanın genel laboratuvar sonuçlarına baktığımızda ön tanı koyuyoruz. Hastanın tüm organlarının yer değiştirmesi, bizim de daha önce görmediğimiz bir durum olduğu için bunu literatüre taşıyoruz. Acaba tedavi verirken böyle bir hasta daha var mı? Diğer hekimler nasıl bir yaklaşım sergilemişlerdir, tedavi realiteleri nelerdir? Çünkü bir tedavi uygularken sadece kendi görüşlerimizi değil, diğer hekimlerin uygulamalarını da dikkate alıyoruz. Ancak buna benzer bir vaka olmadığını gördük. Bunun üzerine Prof. Dr. Cumhur Hocamızın önderliğinde tıp literatüründe yayınlayarak anlatmaya çalıştık." ifadelerini kullandı.

Başhekim Dr. Fazlı Kulaklı ise bu başarının önemine değinerek, "Bir sendrom tanımlamak kolay değil, ancak Giresun'dan çıkan bu başarıyı çok önemsiyoruz. Bu sendrom, Giresun'un adını tüm dünyaya duyuracak ve tıp literatüründe önemli bir yer edinecek." dedi.

Benzer Videolar