Gelecek 25 yıl içinde gıda güvenliği tehlikede
Hollanda hükümeti tarafından desteklenen ve OECD tarafından desteklenen Uluslararası Küresel Su Ekonomisi Komisyonu, küresel su döngüsü hakkında endişe verici bir rapor yayınladı. Rapora göre, dünya su döngüsü, "insanlık tarihinde ilk kez" dengesini kaybetti ve bu durum, yıllarca süren kötü su yönetimi ve suyun değerinin bilinmemesine bağlanıyor.
"İNSANLIK TARİHİNDE İLK KEZ"
Raporda, bu dengesizliğin dünya için ciddi sonuçlar doğurabileceği vurgulanıyor.
"HER GÜN BİN ÇOCUK ÖLÜYOR"
Raporda, her gün 5 yaşın altındaki 1000 çocuğun güvenli olmayan su ve temizliğe bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğü belirtiliyor. Bu durum, su kaynaklarının azalması ve kirlenmesi nedeniyle daha da kötüleşiyor. Raporda ayrıca gıda sistemlerinde tatlı suyun tükendiği ve altlarındaki akiferler kuruduğu için şehirlerin batmakta olduğu vurgulanıyor.
TÜM ÜLKELERİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK
Raporda, dünyadaki gıda üretiminin yarısından fazlasının su kaynaklarının azalmasının beklendiği bölgelerde gerçekleştiği belirtiliyor. Bu durum, küresel gıda güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Mevcut uygulamaların değişmemesi halinde, 2050 yılına kadar ciddi ekonomik etkilerin yaşanması bekleniyor. Raporda, iklim değişikliğinin neden olduğu artan sıcaklıkların bu etkileri daha da şiddetlendirebileceği ve yüksek gelirli ülkelerin gayri safi yurtiçi hasıla oranlarını ortalama yüzde 8, düşük gelirli ülkelerin ise yüzde 10 ila 15 oranında azaltabileceği belirtiliyor. Suyun yeryüzündeki ve atmosferdeki hareketi olan su döngüsü, suyun buharlaşması ve yağış gibi süreçleri içeriyor.
Haberler.com / Abdurrahman Yazıcı - Dünya