GAZZE’deki Çocukların Masumiyeti ‘Masumiyetin Katli’ Sergisinde
Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Muhammet Tatar, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları protesto etmek amacıyla "Masumiyetin Katli" adlı bir sergi düzenledi. Sergide, ünlü ressamların çizdiği çarmıha gerilmiş İsa resimlerinin yüzleri, Gazze'de hayatını kaybeden çocukların fotoğraflarıyla değiştirildi. Bu sıra dışı sergi, katledilen çocukların masumiyetini ve insanlığın bu vahşete olan sessizliğini sorgulamayı hedefliyor.
Tatar, sergiyi şöyle açıklıyor: "Peygamberler, her inanışa göre masumiyetin sembolüdür ve masumdur. Bugün Gazze'de katledilen çocuklar da tıpkı onlar gibi masum." Sergi, dünyaca ünlü ressamların eserlerinin Gazze'de katledilen çocukların fotoğraflarıyla birleştirilmesiyle, masumiyetin nasıl da katledildiğini ve insanlığın bu acıya nasıl sessiz kaldığını gözler önüne seriyor.
"2000 yıl önce Hazreti İsa'yı çarmıha gererek katletmek isteyen topluluk, bugün daha vahşi bir şekilde Gazze'nin masum çocuklarını katlediyor. O zamanın kapalı toplumundan, bugün dünyanın küçük bir köy haline geldiği bir dünyada, bütün insanlığın gözleri önünde bu vahşet işleniyor. Bir yıldan uzun süredir devam eden çatışmalarda 50 bin civarında insan yaşamını yitirdi. Bunun 40 bini kadın ve çocuk."
'GAZZE'DE YAŞAYAN ÇOCUKLAR MASUMLAR'
"Peygamberler bütün inanışlara göre masumiyet karinesine sahip ve masumdurlar, bugün Gazze'de yaşayan çocuklar da masumlar" diyen Tatar, "Çalışmalarda öldürülen Filistinli çocukların yüzlerinin Hz. İsa'nın yüzüyle örtüştürülmesi Hz. İsa'ya kendi zamanında bir Filistinli çocuk masumiyeti, şimdilerde katledilen Filistinli çocuklara da Hz. İsa masumiyeti bahşetmektedir. Katledilen masum Filistinli çocukların yüzlerinin resim sanatında farklı zamanlarda resmedilmiş Hz. İsa, sadece Hz. İsa da değil, Hz. Meryem yüzüne kolajlanması bu masumiyet ortaklığına vurgu yapmaktadır. Böylelikle masum olmayan, suçlu olan, lanetli bir kavmin masumiyeti katledişi asırlar boyu şekil, biçim değiştirse de sürdüğünü bizlere göstermektedir."
BİR YILDIR AİLESİNİ GÖRMÜYOR
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü son sınıf öğrencisi Gazzeli Riyad Muhammed (24), "Sergi beni çok duygulandırdı. Gazze'ye en son savaş başlamadan bir ay önce gittim. Bir yıldan fazladır annem babam ve 3 kardeşimi görmüyorum. Burada Gazzeli 17-18 öğrenci var. Savaşın bitmesini istiyoruz. Çünkü savaşı doğru bulmuyorum. Ülkemde büyük bir katliam gerçekleştiriliyor" dedi.
Sergiyi anne ve babası ile birlikte gezen Hataylı depremzede Ahmet Asaf Özkan (9) ise "Gazzeli çocuklar için çok üzülüyorum ve bunun için açılan sergiye geldim" diye konuştu.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Uluslararası İlişkiler Atatürk Üniversitesi Savaş ve Çatışma Kültür Sanat Politika Erzurum Güncel Kültür Kurban Sanat Çocuk Masum Tatar Gazze"