Fransız kolonide 'hayat pahalılığı' ayaklanması: Ek güvenlik güçleri sevk edildi | Dış Haberler

Fransa hükümeti, Karayipler'deki kolonisi Martinik'te hayat pahalılığına karşı 1,5 aydır süren gösterileri bastırmayı sürdürürken, Ada'ya ilave 300 polis ve jandarma gönderildiği bildirildi.

RCI radyosunun polis kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Fransız hükümeti Martinik'e ek güvenlik güçleri gönderdi. Kaynaklar, hafta sonu itibarıyla 300'den fazla polis ve jandarmanın adaya ulaştığını belirtti.

1,5 aydır süren hayat pahalılığı protestolarına karşı Fransız güvenlik güçleri şiddet kullanmaya devam ederken, Martinik Valiliği son 48 saattir durumun "kontrol altında" olduğunu açıkladı.

Güvenlik güçlerinin eylemcilere müdahalesi nedeniyle adanın merkezinde ve kuzeyinde bazı yollar kapatıldı ve kara ulaşımı aksadı. Bazı bölgelerde okul servisleri de seferlerini durdurdu.

Ada yetkilileri, protestolar nedeniyle ara verilen ilk ve ortaokul eğitimine bugün itibaren kademeli olarak dönüş yapılacağını duyurdu.

Martinik'te yerel sendikalar ve dernekler, adalıların günlük yaşamını derinden etkileyen enflasyona karşı acil önlemler alınmasını talep ediyor. Protestoların nedeni olan temel gıda fiyatları konusunda yerel yetkililer ve Martinik yönetimi bugün yeniden görüşme masasına oturacak.

Martinik Valiliği Ek Polis Gönderimini Yalanlamıştı

Fransız sömürgesi Martinik'te yüzlerce eylemci, Paris hükümetinin protestoları bastırmak için adaya ek yüzlerce polis göndereceği haberlerinin sosyal medyada yayılmasının ardından 10 Ekim'de Fort-de-France Havalimanı'ndaki pistte gösteri düzenledi.

Uçakların inişini engelleyen göstericiler ile polis arasında çıkan arbede sonrası havalimanı kapatıldı ve Fort-de-France Havalimanı'na inişi beklenen 3 uçağın rotası değiştirildi. Uçaklar, Fransa'nın bölgedeki bir başka sömürgesi olan Guadeloupe'a yönlendirildi.

Martinik Valiliği, adaya ek yüzlerce polisin gönderileceğine ilişkin sosyal medyada yayılan haberleri yalanladı.

Martinik'te Hayat Pahalılığına Karşı Gösteriler

Fransa'nın, Karayipler'deki sömürgesi Martinik ile arasında yaklaşık 6 bin 800 kilometre mesafe bulunuyor.

17. yüzyılda Fransız vesayeti altına giren Martinik'te, eylül ayının başından bu yana hayat pahalılığına ve fahiş gıda fiyatlarına karşı gösteriler başlamıştı.

Fransa ana karasına göre gıda fiyatlarının yüzde 40 daha yüksek olduğu Martinik'teki gösterilerin başlamasının ardından Paris hükümeti, Fransa Ulusal Polisine bağlı Cumhuriyetçi Güvenlik Birlikleri'ni 23 Eylül'de adaya göndermişti.

Ada'da, gösterilerin başlamasından bu yana 4 kişi hayatını kaybetti, gözaltına alınanların sayısı 140'a ulaştı.

Ayrıca 10 Ekim'de yürürlüğe giren 21.00-05.00 saatlerindeki sokağa çıkma yasağının uygulanma süresi "güvenlik" gerekçesiyle 21 Ekim'e kadar uzatıldı.

Benzer Videolar