Fransız çimento devi Lafarge, terör örgütünü finanse etmekten yargılanacak | Dış Haberler

Fransız çimento devi Lafarge ve şirketin 4 eski yöneticisi, Suriye'deki faaliyetleri kapsamında terör örgütünü finanse ettikleri gerekçesiyle yargılanacak.

Fransa merkezli çimento şirketi Lafarge'ın Suriye'deki faaliyetleri nedeniyle yolsuzlukla mücadele sivil toplum kuruluşu Sherpa ve Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) tarafından yürütülen soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı.

Soruşturmayı yürüten üç hakim, Lafarge grubunun ve şirketin dört eski yöneticisinin terör örgütünü finanse etmekle ve Avrupa Birliği'nin (AB) terör örgütleri DEAŞ ve Nusra Cephesi ile her türlü finansal ve ticari ilişkiyi yasaklayan ambargosunu ihlal etmekle suçlandıklarına karar verdiler.

Lafarge ve dört eski yöneticisi, Paris Temyiz Mahkemesi'nde yargılanacaklar.

Ayrıca, Fransız çimento şirketinin Suriye'deki faaliyetleri sırasında güvenlikten sorumlu iki eski çalışanı ve bir Suriyeli iş adamı da aynı dava kapsamında terör örgütünü finanse etmekle suçlanıyor.

Sherpa ve ECCHR, sekiz yıl süren soruşturmanın bu aşamasına gelindiği için memnuniyet duyduklarını belirtti.

Lafarge'ın DEAŞ'ı finanse ettiğini kanıtlayan belgeler yayımlandı

Anadolu Ajansı, 7 Eylül 2021'de Fransız şirketi Lafarge'ın terör örgütü DEAŞ'ı Fransız istihbaratının bilgisi dahilinde finanse ettiğini kanıtlayan belgeleri yayınladı. Bu belgeler dünya genelinde geniş yankı uyandırdı.

Belgelere göre, Lafarge, terör örgütü DEAŞ ile ilişkisi konusunda Fransız istihbarat servislerini sürekli olarak bilgilendirdi. Fransız istihbarat ve devlet kurumları, Lafarge'ı terörü finanse ederek insanlığa karşı suç işlediği konusunda uyardı ve bu durumu gizli tutanaklarda itiraf etti. DEAŞ, Lafarge'dan aldığı çimentoları sığınak ve tünel yapımında kullandı.

Şirket hakkında Haziran 2017'de açılan soruşturma kapsamında Lafarge'ın Yönetim Kurulu Başkanı Bruno Lafont'un da aralarında bulunduğu bazı üst düzey yöneticiler "teröre finansman sağlamakla" suçlandı.

Haziran 2018'de şirkete yöneltilen "insanlığa karşı suçlara ortak olmak" suçlaması, Kasım 2019'da düşürüldü.

Davaya müdahil olan sivil taraflar olan Sherpa ve ECCHR, suçlamanın düşürülmesine itiraz ederek Yargıtaya başvurdu.

Fransa Yargıtayı, 7 Eylül 2021'de Lafarge'ın Suriye'de DEAŞ'lı teröristleri finanse etmesi nedeniyle "insanlığa karşı suça ortak olmak" suçlamasının yöneltilebilmesinin önünü açan bir karar aldı.

Paris Temyiz Mahkemesi de 18 Mayıs 2022'de Suriye'de terör örgütü DEAŞ'a finansman sağladığı AA'nın ulaştığı belgelerle ispatlanan Fransız çimento şirketi Lafarge'a "insanlığa karşı suça ortak olduğu" iddiasıyla soruşturma açılmasını onayladı.

Ocak ayında Fransız Yargıtayı, çimento devi Lafarge'a yöneltilen "insanlığa karşı suça ortaklık" suçlamalarının düşürülmesine ilişkin talebi reddederek soruşturmanın devamına karar verdi.

Benzer Videolar