Fransa'da erken seçimden bu yana yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen hala hükümet kurulamadı | Dış Haberler
Fransa'da erken genel seçimlerden bu yana yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen hükümet hala kurulamadı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, meclisin en büyük siyasi grubu solcu Yeni Halk Cephesi ittifakının başbakan adayını atamayı reddetti. Paris Olimpiyatları'nın sona ermesinin ardından parti liderlerini, siyasi grup temsilcilerini Elysee Sarayı'nda ağırlamaya başlayan Macron, seçim sonuçlarını yok saymakla suçlanıyor
Fransa'da erken genel seçimlerden sonra geçen iki ayda hükümet kurulamadı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, meclisin en büyük siyasi grubu olan solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının başbakan adayını atamaktan kaçınıyor.
Macron, 2024 Paris Olimpiyatları'nın ev sahipliği nedeniyle askıya alınan hükümet kurma sürecini geçen hafta Elysee Sarayı'nda parti liderleri ve parlamentodaki siyasi grupların temsilcileriyle görüşerek yeniden başlattı. Seçim sonuçlarını görmezden geldiği için eleştiriliyor.
Bir dizi görüşmenin ardından yeni bir başbakan atamaması gereken Macron, solcu Yeni Halk Cephesi'nin hükümet kurmasına izin vermeyi reddetti. Bu karar, NFP'nin mecliste en fazla sandalyeye sahip olmasına rağmen tepki topladı.
Macron, "istikrarlı ve kapsayıcı çoğunluk" hükümeti kurmak için müzakerelerin devam edeceğini duyurdu, ancak sol ittifak, Macron'un dışlayıcı tavrına tepki gösteriyor.
Macron, aşırı sağın 9 Haziran’daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki galibiyetinin ardından ülkede siyasi belirsizlik yaratmak için erken genel seçime gitti. Ancak bu seçimlerde hiçbir parti ya da ittifak, hükümet kurmak için gerekli çoğunluğa ulaşamadı.
Macron, 2027’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yükselen sağcı tehdidiyle mücadele etmek ve merkez seçmeni kendi etrafında toplamak amacıyla erken seçime gitmişti. Bu seçim, Fransa tarihinde en parçalı meclis tablosunu yarattı ve ülkeyi alışılmadık bir koalisyon hükümeti sürecine itti.
Seçimlerde aşırı sağcıların da daha fazla sandalye kazanırken, solcu partiler 193 sandalye ile meclisin en büyük siyasi grubu oldular.
Seçim sonuçlarından sonra hükümet kurma müzakerelerini erteleyen Macron, yeni hükümet için "istikrarlı çoğunluk" şartı koştu. Bu durum, sol ittifakın azınlık hükümeti kurmasına sıcak bakmadığını gösteriyordu.
Öte yandan Macron, 26 Temmuz-11 Ağustos'ta ülkesinin ev sahipliği yaptığı 2024 Paris Olimpiyatları boyunca yeni bir başbakan atamayacağını belirtmişti.
Meclisin en büyük siyasi grubu olarak hükümet kurma yetkisinin kendilerine verilmesini bekleyen sol ittifak, Macron'un solun ortak başbakan adayı Lucie Castets'i göz ardı etmesini "demokratik darbe" olarak nitelendirdi ve sert şekilde eleştirdi.
Macron, Olimpiyatların ardından ilk defa 23 Ağustos'ta solcu siyasilerle görüşerek hükümet kurma müzakerelerini başlattı ve 26 Ağustos'ta aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve merkez sağcıların önde gelen isimleriyle görüştü.
Bir dizi müzakerenin ardından yeni bir başbakan atamaması beklenen Macron'dan yine solun ortak başbakan adayı Castets'in ismi duyulmadı.
Elysee Sarayı'ndan dün yapılan açıklamaya göre Macron, hükümet müzakerelerinin ikinci turunu başlatacağını duyurdu. NFP ittifakının en büyük partisi olan aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa'yı (LFI) dışlayarak, ittifakın geri kalan sol partilerine "meclisteki diğer siyasi partilerle işbirliği" çağrısı yaptı.
2022 seçimlerinden bu yana, 246 sandalyelik nispi çoğunlukla ülkeyi yöneten ve gensoru önergeleriyle yıpranan bir hükümete sahip olan Macron'un, kaybettiği seçimlerin ardından yine kendi meclis ittifakı etrafında, merkez sol partilerin desteğini almaya çalıştığı bir hükümet kurmak istemesi eleştirilere yol açtı.
Macron'un daha önceki seçimlerde de hedef aldığı aşırı solcu LFI'yı dışlayarak sol ittifakı bölme girişimine karşılık, LFI'nın önde gelen isimleri, "seçim sonuçlarını görmezden geldiği için demokrasi karşıtı darbe" yapmakla suçladıkları cumhurbaşkanının azledilmesi için yasal süreç başlatacaklarını duyurdu.
Sol ittifakın başbakan adayı Castets, Macron'un kendisine hükümete başkanlık etme görevi vermemesine ilişkin, "Demokrasinin Cumhurbaşkanı gözünde değeri yok." ifadesini kullandı.
Castets, Macron'un "gücü" elinde tutmak istemesine ilişkin, "Hem cumhurbaşkanı, hem başbakan hem de parti başkanı olmak isteyen bir cumhurbaşkanı ile karşı karşıya" olduklarını söyledi.
Solcu ittifakta yer alan Yeşiller partisinin (EELV) lideri Marine Tondelier, seçim galibiyetine rağmen sol ittifaka hükümet kurma görevi verilmemesine yönelik değerlendirmesinde "Seçimleri çaldırıyoruz." dedi.
*Haberin görseli AP tarafından servis edilmiştir.
Öte yandan Sosyalist Parti (PC) lideri Oliver Faure ve Tondelier, Macron'un hükümet kurma müzakerelerine katılmayacaklarını bildirdi.
Ulusal Meclisin en büyük siyasi grubunu 193 milletvekili ile NFP ve bağlantılılar oluştururken onu 166 milletvekili ile Macron'un iktidar koalisyonu ve 142 milletvekili ile aşırı sağcı RN ve ortakları izliyor.
Fransız anayasasına göre cumhurbaşkanının istediği kişiyi başbakan atama yetkisi bulunuyor ancak siyasi geleneklere göre başbakan, en fazla oy alan parti ya da ittifaktan seçiliyor.