Fırat Üniversitesi Öğrencileri ‘GÖKRUH V7’ Roketiyle TEKNOFEST’te Birincilik Elde Etti

Elazığ Fırat Üniversitesi (FÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencileri, 1 yıllık yoğun bir çalışma sonucunda "GÖKRUH V7" adlı roketlerini tasarlayarak TEKNOFEST'in "zorlu görev" kategorisinde birincilik kazandı.

FÜ Mühendislik Fakültesi'nden öğrenciler, "TRoket" takımı olarak 2020 yılından beri katıldıkları roket yarışmalarında "orta irtifa" ve "yüksek irtifa" kategorilerinde başarı elde etmişlerdi. Bu yıl ise "zorlu görev" kategorisinde yarışmaya katılan ekip, Fırat Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle kurulan Tasarım ve İnovasyon Merkezi'nde "GÖKRUH V7" adlı roketlerini geliştirdiler.

"TRoket" takımı, 19 takımın katılımıyla yapılan ön eleme atışları sonucunda finale yükseldi. Tuz Gölü Hisar Atış Alanı'nda gerçekleşen final atışlarında, TEKNOFEST tarihinde birincinin çıkamadığı "zorlu görev" kategorisinde ilk kez birincilik kazanan ekip oldu.

Mühendis adayları, 2-6 Ekim tarihlerinde Adana'da düzenlenen TEKNOFEST'te ödüllerini alacaklar.

Takım kaptanı İsmet Özen, ekip olarak TEKNOFEST'te tarih yazdıklarını belirterek, "Amacımız aynı roketle ulusal yarışmalarda ülkemizi temsil etmek" dedi. "Zorlu görev" atışında başarılı bir atış ve kurtarma gerçekleştirdiklerini söyleyen Özen, roketlerinin 2 kademeli olduğunu ifade etti.

"Bilgi birikimi ve deneyimle zorlu görev kategorisinde yarışmaya karar verdik. Yoğun bir süreç oldu. Atış ve kurtarmayla birinci olduk. Bu roketimizde 2 motor ve iki aviyonik (elektronik) sistem var. Üst üste iki roket yaptık diyebiliriz. Şu an bir uzay misyonumuz var, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın başlattığı ay misyonumuz. Ekip olarak bu misyona fayda sağlayabilir miyiz, kademeli bir roketle faydalı yükümüzü istediğimiz irtifaya çıkarabilir miyiz, bunu amaçladık. Bunu da Aksaray'da Tuz Gölü Hisar Atış Alanı'nda başarılı bir şekilde gördük. Ciddi bir öz güven kattı. Ülkemizin ay misyonunda ilerleyen yıllarda mühendisler olarak çalışıp ülkemize hizmet etmeyi düşünüyoruz."

Özen, roketin 4 metre uzunluğunda ve 52 kilogram ağırlığında olduğunu, içerisinde 4 kilogramlık faydalı yük bulunduğunu söyledi.

"İlk motorun ateşlenmesiyle roketimiz hızlandı ve yükselmeye başladı. İlk motorun gücü bitince aviyonik sistemlerimiz bunu algıladı ve motor gövdesini roketten ayırdı. Daha sonra ana gövde üzerinde olan motor ateşlenerek roketimiz tekrar yükselmeye başladı. Bir nevi uzaya insan, faydalı yük taşıyan gelişmiş roketlerin çalışma sistemini simule ettik. Bu şekilde tam başarıyla roketin üzerinde en ufak bir hasar çizik dahi olmadan tekrar kurtarıp geri getirebildik. Bu roket şu an uçurulabilecek durumda. Amacımız aynı roketle ulusal yarışmalarda ülkemizi temsil etmek."

Elde ettikleri başarının mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Özen, tekrar kullanılabilir ve sürdürebilirlik amacıyla roketi tasarladıklarını belirtti.

"Roketimiz yaklaşık 4 bin 500 metre irtifaya çıktı. Bu modern roketçilik için ciddi bir irtifa. Burada faydalı yükünü serbest bıraktı ve tekrardan paraşütleriyle inişe geçti. Bu şekilde istenilen tüm operasyonları başarıyla tamamlayarak yeniden elimize ulaştı." dedi.

TEKNOFEST'te ödül alacak olmanın gururunu yaşadıklarını belirten Özen, ülkenin milli teknoloji hamlesine ve milli kalkınma misyonuna katkı sağladıkları için mutlu olduklarını anlattı.

Çalışmalarını sürdüreceklerini dile getiren Özen, "Yerli ve milli roketimizle astronotlarımız ve uydularımız atmosfere yerleştirilinceye kadar bu çalışmalar devam edecek. Biz de bu çalışmaların bir parçası olmak istiyoruz, bunu hedefliyoruz." dedi.

Ekipte yer alan öğrencilerden Emre Durak da amaçlarının ülkenin uzay misyonuna katkı sağlamak olduğunu belirtti.

Ekipteki görevinin roketin uçuş güvenliğini sağlamak olduğunu ifade eden Durak, "Roketin tasarımındaki bütün alt sistemler tamamen kendi mühendislik ürünlerimiz. Kendi ekibimiz tarafından gerçekleştirilen tasarımlar. Bütün aşamaları en ince ayrıntısına göre yaptık. Roketi çeşitli testlerden geçirerek yaptık." diye konuştu.

Kaynak: AA / Suat Öztürk - Güncel

Fırat Üniversitesi Teknofest Havacılık Teknoloji Eğitim Güncel Uzay

"
Benzer Videolar